GIS ostrzega: pałeczki salmonelli na skorupkach jajek

Bakterie wykryto na skorupkach jaj produkowanych przez fermę "Złote jajko" z Gozdowa. Numer partii skażonych jajek to 20.05.2019 (12) – to jednocześnie data przydatności do spożycia.

GIS ostrzega: pałeczki salmonelli na skorupkach jajek
Źródło zdjęć: © GIS | GIS
Martyna Kośka

17.05.2019 21:27

Jajka oznaczone są kodem 3-PL14271307.

O wykryciu bakterii poinformował w piątek Główny Inspektorat Sanitarny.

Jak powinno zachować się konsumenci, którzy nabyli skażoną partię? Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

gisjajkagospodarka
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)