Trwa ładowanie...

GIS ostrzega: pałeczki salmonelli na skorupkach jajek

Bakterie wykryto na skorupkach jaj produkowanych przez fermę "Złote jajko" z Gozdowa. Numer partii skażonych jajek to 20.05.2019 (12) – to jednocześnie data przydatności do spożycia.

GIS ostrzega: pałeczki salmonelli na skorupkach jajekŹródło: GIS, fot: GIS
d2ybzlh
d2ybzlh

Jajka oznaczone są kodem 3-PL14271307.

O wykryciu bakterii poinformował w piątek Główny Inspektorat Sanitarny.

Jak powinno zachować się konsumenci, którzy nabyli skażoną partię? Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Obejrzyj: Przed eurowyborami Agro Unia zapowiada debatę. "Protesty to nie ta droga"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ybzlh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ybzlh