Trwa ładowanie...
żywność

Główny Inspektorat Weterynarii: końskie DNA w próbkach mięsa z trzech polskich zakładów

W próbkach mięsa wołowego z trzech polskich zakładów produkcyjnych wykryto końskie DNA - poinformował w środę wieczorem Główny Inspektorat Weterynarii. Chodzi o zakłady w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.
Share
Główny Inspektorat Weterynarii: końskie DNA w próbkach mięsa z trzech polskich zakładów
Źródło: Jupiterimages
d434bbj

- Próbki znaleziono w trzech zakładach w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Na razie nie podajemy nazw tych zakładów, gdyż trwają ustalenia dotyczące źródła pochodzenia tego mięsa - powiedział PAP Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek.

Dodał, że takie wyniki uzyskano po przebadaniu 121 próbek mięsa deklarowanego jako wołowe. Natomiast kolejne 80 próbek podlega analizie laboratoryjnej.

Jak zaznaczył Związek, sprawa została zgłoszona do prokuratury.

d434bbj

- Najprawdopodobniej w piątek po południu będziemy mieli jakieś wyniki z naszego dochodzenia. Jeśli tak będzie, to ujawnimy źródło pochodzenia dostaw, czyli - kto ewentualnie dostarczył to fałszywe mięso - wskazał.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.

d434bbj

Podziel się opinią

Share
d434bbj
d434bbj