Herbaty z wkładką. Oto co jeszcze pijemy z naszej filiżanki

Oekotest.de sprawdził 24 herbaty dostępne na unijnym rynku. Wyniki badań pokazują, że wraz z herbacianym naparem wypijamy wiele substancji, których nie powinno tam być. Aż pięć badanych herbat nie przeszło testu.

Testom poddano 24 herbaty (zdj. ilustracyjne)
Testom poddano 24 herbaty (zdj. ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Getty Images | Nicolas Economou
oprac. KRWL

Testy przeprowadzone przez oekotest.de na różnych odmianach czarnej herbaty wykazały niepokojące wyniki. Wiele z nich zawierało niepożądane składniki. Badacze zwracają uwagę także na brak przejrzystości w zakresie łańcucha dostaw i uprawy herbaty dodatkowo budził wątpliwości – informuje portal dlahandlu.pl

Aż pięć herbat nie przeszło testu i dostało wynik niedostateczny. Wiele odmian zaliczyło słabe wyniki, a tylko dwie otrzymały ocenę najwyższą

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prof. Marek Belka: inflacja przyspieszy, ale nie radykalnie

Pozostałości pestycydów to problem herbat. Zlecone przez nas laboratorium znalazło dwanaście różnych trucizn. Sieć Działań na rzecz Pestycydów (PAN) klasyfikuje wiele z nich jako wysoce niebezpieczne. W rolnictwie ekologicznym zabronione są opryski chemiczno-syntetyczne. Oznacza to, że nawet pracownicy polowi nie mają kontaktu z czasami niebezpiecznymi toksynami – czytamy we wnioskach raportu opublikowanych przez dlahandlu.pl

Nie tylko pestycydy

Raport cytowany przez portal wskazuje także na zanieczyszczenie chloranem i toksynami roślinnymi.

Autorzy omawianego przez portal raportu podkreślają, że pestycydy są zabronione tylko w uprawie, ich pozostałości są natomiast dozwolone w produkcie. Z dwunastu trucizn, które laboratorium wykryło w 24 czarnych herbatach, prawie wszystkie zostały sklasyfikowane przez Pesticide Action Network jako "wysoce niebezpieczne".

Oprócz pozostałości pestycydów w teście wykryto inne, niepożądane substancje. Laboratorium zmierzyło poziom chloranu, który znacznie przekroczył dopuszczalny limit. Chloran może dostać się do żywności przez chlorowaną wodę pitną lub środki czyszczące. Jeśli jest spożywany w zbyt wysokim stężeniu przez długi czas, może hamować wchłanianie jodu i uszkodzić tarczycę.

Źródło artykułu:WP Finanse
wiadomościgospodarkaherbata

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (24)