Iwona Śledzińska-Katarasińska typowana na stanowisko marszałka seniora

Pierwsze obrady Sejmu w nowej kadencji ma otworzyć Iwona Śledzińska-Katarasińska, posłanka wybrana z list Koalicji Obywatelskiej - poinformował w piątek rano rzecznik prezydenta Andrzeja Dudy Błażej Spychalski.

Iwona Śledzińska-Katarasińska typowana na stanowisko marszałka senioraŹródło: PAP

Iwona Śledzińska-Katarasińska typowana na stanowisko marszałka seniora

- Co do marszałka seniora Sejmu stawiałbym, że pani poseł Śledzińska-Katarasińska. Jest najstarszą posłanką. Pierwszy raz w historii może zdarzyć się tak, że dwie kobiety będą marszałkami seniorami - powiedział rzecznik prezydenta Andrzeja Dudy podczas rozmowy w RMF FM.

Śledzińska-Katarasińska (ur. 3 stycznia 1941 w Komornikach) jest jedyną osobą, która sprawuje mandat poselski nieprzerwanie od 1991 roku . W latach 1972–1981 należała do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej (PZPR). W PRL wraz z mężem, Jerzym Katarasińskim, pracowała w "Dzienniku Łódzkim" oraz "Głosie Robotniczym" organie Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Łodzi. W latach 80., po wystąpieniu z partii, działała w opozycji; miała zakaz wykonywania zawodu dziennikarza. W stanie wojennym została na krótki czas internowana (od 13 do 16 grudnia 1981).

Oglądaj: Donald Tusk przemówił. "Zachowuje się jak Primadonna"

W 2010 z rekomendacji klubu parlamentarnego PO zasiadła w radzie programowej TVP S.A.[6], w 2014 została wybrana na funkcję przewodniczącej tego gremium

Iwona Śledzińska-Katarasińska typowana na stanowisko marszałka seniora

Przed wyborami rozważano Janusza Korwin-Mikke jako jednego z głównych kandydatów na stanowisko marszałka seniora. Nominacja na marszałka-seniora jest jednak mocno wątpliwa. Osobę na tę funkcję powołuje bowiem prezydent spośród grupy najstarszych posłów, ale nie ma obowiązku wskazać rzeczywiście najstarszego.

Instytucja marszałka seniora jest szczególną i tymczasową formą wykonywania przez posła i senatora niektórych kompetencji marszałków (odpowiednio: Sejmu i Senatu). Pełnienie zadań marszałka seniora stanowi wyróżnienie i ma wymiar prestiżowy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl*Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl*