Kanapka, baton. Oto co najczęściej jemy w pracy

Kanapkę lub baton - to najczęściej jedzą w pracy Polacy, wynika z badania przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.

Obraz
Źródło zdjęć: © thinkstockphotos

Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je zaledwie jeden posiłek. Jest nim najczęściej drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy. Polacy najczęściej twierdzą, że odżywiają się zdrowo (ponad 40 proc. respondentów). Jednak trudno się z tym zgodzić, gdy aż 32 proc. ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek. Biorąc pod uwagę średni czas pracy, oznacza to, że w ciągu ośmiu godzin dostarczamy naszemu organizmowi zaledwie jedną dawkę energii. Ponadto nasze menu jest dość monotonne i mało urozmaicone.

Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż 2 posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie - tak wskazało 73 proc. badanych. Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody w postaci kebabów, hamburgerów czy hot dogów.

Wyniki przeprowadzonego badania pokazują, że to co jemy w pracy najczęściej przygotowywane jest wcześniej w domu - taka postawa jest szczególnie charakterystyczna dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50 roku życia. Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach odwiedzają je średnio 1,6 razy w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad - klasyczne drugie danie, na które wskazało 60 proc. badanych. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29, 27 i 26 proc. respondentów).

Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35 proc. całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek w postaci chipsów, paluszków czy krakersów. Ponadto 70 proc. chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników - właściwe odżywianie może zwiększyć naszą wydajność aż o 20 proc. Eksperci są zgodni, że rezygnacja z posiłków obniża wydolność organizmu i wpływa na pogorszenie efektów realizowanych działań. Dlatego warto zastanowić się, co dziś zjemy w pracy.

*Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?" przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.

ag/WP.PL

Wybrane dla Ciebie
Przebadali polskie pomidory z dyskontów. Oto co w nich wykryli
Przebadali polskie pomidory z dyskontów. Oto co w nich wykryli
Szklankę od nich miał chyba każdy Polak. Znany producent uratowany
Szklankę od nich miał chyba każdy Polak. Znany producent uratowany
Zmiana w rozwodach. Rząd szykuje nowe przepisy
Zmiana w rozwodach. Rząd szykuje nowe przepisy
Dostał 400 zł kary za parkowanie pod Biedronką. "To jest skandal"
Dostał 400 zł kary za parkowanie pod Biedronką. "To jest skandal"
Plaga szczurów w polskim mieście. "Wieczorem nie da się wyjść"
Plaga szczurów w polskim mieście. "Wieczorem nie da się wyjść"
30 zł kaucji za kubek. Za kilka dni rusza świąteczny jarmark
30 zł kaucji za kubek. Za kilka dni rusza świąteczny jarmark
Potężne premie świąteczne. Tyle dostaną kasjerzy w Niemczech
Potężne premie świąteczne. Tyle dostaną kasjerzy w Niemczech
Nowy program polskiej gminy. Pozwoli zmniejszyć rachunki za wodę
Nowy program polskiej gminy. Pozwoli zmniejszyć rachunki za wodę
Górale mieli pokazać turystom zdjęcia swoich pensjonatów. Odmówili
Górale mieli pokazać turystom zdjęcia swoich pensjonatów. Odmówili
Nowy dyskont się rozkręca. Sięgnie po klientów Dino i Biedronki?
Nowy dyskont się rozkręca. Sięgnie po klientów Dino i Biedronki?
Alkohol 0 proc. jak wegańskie mięso. Unia Europejska mówi stop
Alkohol 0 proc. jak wegańskie mięso. Unia Europejska mówi stop
Zmieniałeś instalację? Musisz wysłać pismo. Inaczej grzywna do 5 tys.
Zmieniałeś instalację? Musisz wysłać pismo. Inaczej grzywna do 5 tys.