Kanapka, baton. Oto co najczęściej jemy w pracy
Kanapkę lub baton - to najczęściej jedzą w pracy Polacy, wynika z badania przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.
27.06.2013 | aktual.: 27.06.2013 16:59
Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je zaledwie jeden posiłek. Jest nim najczęściej drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy. Polacy najczęściej twierdzą, że odżywiają się zdrowo (ponad 40 proc. respondentów). Jednak trudno się z tym zgodzić, gdy aż 32 proc. ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek. Biorąc pod uwagę średni czas pracy, oznacza to, że w ciągu ośmiu godzin dostarczamy naszemu organizmowi zaledwie jedną dawkę energii. Ponadto nasze menu jest dość monotonne i mało urozmaicone.
Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż 2 posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie - tak wskazało 73 proc. badanych. Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody w postaci kebabów, hamburgerów czy hot dogów.
Wyniki przeprowadzonego badania pokazują, że to co jemy w pracy najczęściej przygotowywane jest wcześniej w domu - taka postawa jest szczególnie charakterystyczna dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50 roku życia. Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach odwiedzają je średnio 1,6 razy w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad - klasyczne drugie danie, na które wskazało 60 proc. badanych. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29, 27 i 26 proc. respondentów).
Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35 proc. całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek w postaci chipsów, paluszków czy krakersów. Ponadto 70 proc. chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników - właściwe odżywianie może zwiększyć naszą wydajność aż o 20 proc. Eksperci są zgodni, że rezygnacja z posiłków obniża wydolność organizmu i wpływa na pogorszenie efektów realizowanych działań. Dlatego warto zastanowić się, co dziś zjemy w pracy.
*Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?" przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.
ag/WP.PL