Kebaby zostają po staremu. Parlament Europejski zdecydował
Europosłowie zdecydowali, że Komisja Europejska będzie mogła oficjalnie dopuścić stosowanie fosforanów w kebabach. To składnik, który dodaje część producentów do mięsa, aby było bardziej soczyste i nie rozpadało się. Według niektórych badań może on jednak wpływać negatywnie na zdrowie.
13.12.2017 | aktual.: 13.12.2017 16:51
Wpisania możliwości używania fosforanów do przepisów chciała Komisja Europejska. Część europosłów była jednak przeciwna i chciała zablokować tę propozycję. W środę Parlament Europejski w głosowaniu zdecydował jednak, że fosforany w mięsie zostaną. Do sprzeciwienia się pomysłowi Komisji potrzeba było 376 głosów. Zabrakło niewiele, bo jedynie trzech głosów.
Obecnie obowiązujące przepisy milczą na temat fosforanów w kebabach (ani ich nie zakazują, ani oficjalnie nie pozwalają na ich używanie). W praktyce oznacza to, że część producentów korzysta z nich, by mięso było bardziej soczyste i nie rozpadało się. Jak pisaliśmy, w listopadze europosłowie z komisji zdrowia stanęli na stanowisku, że fosforany są szkodliwe i chcieli zablokować ich oficjalne dopuszczenie do użytku.
Zdaniem przeciwników stosowania fosforanów mogą być one szkodliwe dla zdrowia i wywoływać choroby układu krążenia. Świadczą o tym przywoływane przez nich badania z 2012 r., które wskazują na potencjalny związek między dodatkami fosforanowymi do żywności a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Ostatecznie spór o to, czy fosforany są szkodliwe, czy nie, ma rozstrzygnąć badanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Zakończy się ono w przyszłym roku.