Koniec maja przyniósł spadki cen owoców i warzyw - eksperci
1.6.Warszawa (PAP) - Ostatni tydzień maja upłynął pod znakiem
malejących cen większości owoców i warzyw, chociaż ochłodzenie i
opady z końcówki tygodnia wyhamowały spadki w...
1.6.Warszawa (PAP) - Ostatni tydzień maja upłynął pod znakiem malejących cen większości owoców i warzyw, chociaż ochłodzenie i opady z końcówki tygodnia wyhamowały spadki w przypadku niektórych z nich - oceniają w cotygodniowym raporcie eksperci portalu fresh- market.pl.
W omawianym okresie znów potaniały jabłka przeznaczone na eksport.
"Za owoce odmian czerwonych płacono średnio 1,50-1,70 zł/kg. Przyczyna leży w mniejszym popycie na rynku rosyjskim oraz w tym, że od 1 czerwca Rosja wprowadza dodatkowe certyfikaty na importowane jabłka" - napisano w analizie.
Do minionego czwartku spadały ceny truskawek.
"Zanim pogoda się pogorszyła, wstrzymując zbiór tych owoców, cena łubianki truskawek spadła do 3 - 6 zł. W końcówce tygodnia ceny wzrosły do ponad 6 zł za łubiankę (osiągając maksymalny poziom nawet ponad 10 zł/łubianka)" - wynika z raportu.
W omawianym okresie rozpoczął się również skup truskawek do przetwórstwa, pierwsze ceny były na poziomie 1,50 - 2 zł/kg.
Na rynku świeżych warzyw nastąpiły kolejne spadki cen pomidorów, ogórków, młodej kapusty oraz kapusty pekińskiej.
"Powodem spadków cen jest rosnąca stale podaż tych warzyw" - uważają analitycy. (PAP)
bg/ pam/