Trwa ładowanie...
ijhars
30-11-2010 08:36

Kontrola IJHARS: za mało żółtek w majonezie

Co piąty słoik majonezu lub sosu majonezowego jest źle oznakowany. Faktyczny skład niemal jednej czwartej majonezów różni się od informacji podanych na opakowaniu. Zdaniem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przeprowadziła kontrolę majonezów, to wynik dążenia producentów do obniżenia kosztów produkcji, przez co obniżana jest zawartość drogich surowców lub stosowane są tańsze zamienniki.

Kontrola IJHARS: za mało żółtek w majonezieŹródło: Jupiterimages
d2j9o24
d2j9o24

Co piąty słoik majonezu lub sosu majonezowego jest źle oznakowany. Faktyczny skład niemal jednej czwartej majonezów różni się od informacji podanych na opakowaniu. Zdaniem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przeprowadziła kontrolę majonezów, to wynik dążenia producentów do obniżenia kosztów produkcji, przez co obniżana jest zawartość drogich surowców lub stosowane są tańsze zamienniki.

Jakość handlową majonezów i sosów majonezowych sprawdzono w sierpniu tego roku w zakładach 21 producentów na terenie 11 województw. Sprawdzano zarówno zgodność wyrobów z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta zawartą na opakowaniu.

Z czego robią majonez?

Jakkolwiek nie stwierdzono uchybień w zakresie oceny organoleptycznej, czyli w wyglądzie, konsystencji, zapachu oraz smaku majonezów i sosów majonezowych, to nieprawidłowości odnośnie parametrów fizykochemicznych ujawniono aż w 23,5 procent badanych partii majonezów (w przypadku sosów wad nie stwierdzono).

W porównaniu z deklaracją producentów w składzie majonezów najczęściej brakowało żółtek. Inspektorzy IJHARS wykryli, że faktyczna ilość tego składnika była niższa od wskazywanej w recepturze we wszystkich skontrolowanych majonezach wysokotłuszczowych, w połowie majonezów niskotłuszczowych oraz w co trzecim majonezie stołowym.

d2j9o24

Dodatkowo, w niektórych produktach poddanych ocenie stwierdzono także zawyżoną zawartość wody i substancji lotnych oraz nieprawidłową ilość tłuszczu, np. zawyżoną w majonezach niskotłuszczowych i zaniżoną w majonezie stołowym.

Według IJHARS stwierdzone niezgodności mogą wynikać z nieprzestrzegania receptur produktu, nieprawidłowego ich opracowania oraz z innych błędów popełnianych przez producenta podczas procesu technologicznego. Jednakże, mogą być również wynikiem świadomego działania producenta, który w celu obniżenia kosztów produkcji, zaniża zawartość droższych surowców, mających duży wpływ na jakość końcową produktu i decydujących o wyborze konsumenta lub dodatkowo stosuje tańsze zamienniki.

Opakowania wprowadzają w błąd?

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 12 partii majonezów i sosów, co stanowi 20,7 procent wszystkich skontrolowanych produktów. Większość uchybień dotyczy nieuzasadnionego eksponowania cech towaru, które są obowiązkowe dla wszystkich artykułów spożywczych lub sugerowania niezgodnych z prawdą danych o gramaturze lub składzie.

I tak, inspektorzy jako najczęściej ujawnione wady w oznakowaniu majonezów i sosów majonezowych wymieniają:

  • Umieszczanie na opakowaniu informacji o posiadanym systemie HACCP, wprowadzających konsumenta w błąd i sugerujących, że inni producenci nie posiadają systemu HACCP, podczas gdy każdy przedsiębiorca sektora spożywczego, z wyłączeniem produkcji podstawowej, jest zobowiązany do wdrożenia systemu HACCP.
  • Stosowanie niewłaściwej wysokości cyfr i liter do określania ilości nominalnej towaru paczkowanego, tj. 3 mm zamiast 6 mm.
  • Umieszczanie na opakowaniu zdjęć warzyw: pomidorów, ogórków i sałaty, wprowadzających konsumenta w błąd co do składu środka spożywczego.
  • Brak wyszczególnienia wszystkich składników składnika złożonego, np. składników musztardy wchodzącej w skład majonezu lub składników majonezu wchodzącego w skład sosu.
  • Brak podania procentowej zawartości składnika podkreślonego na opakowaniu środka spożywczego w formie graficznej, tj. jaja kurzego.
  • Nieumieszczanie w jednym polu widzenia, nazwy środka spożywczego, daty minimalnej trwałości i zawartości netto.
  • Brak podania na opakowaniu informacji o obecności w produkcie składnika alergennego (gorczycy).
d2j9o24

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w przypadku majonezów (26,3 procent skontrolowanych partii), przy czym w tej grupie produktów najczęściej kwestionowano opisy umieszczane na opakowaniach majonezów niskotłuszczowych. Mniejszy procent nieprawidłowości w oznakowaniu wykazano w przypadku sosów majonezowych - 10 procent, przy czym nieprawidłowości dotyczyły tylko grupy sosów majonezowych bez dodatków.

Powrót kontroli fizykochemicznych

Na producentów, u których wykryto nieprawidłowości inspektorzy nałożyli kary pieniężne na łączna kwotę 2,2 tys. zł, w tym dwie po 600 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej oraz grzywnę 2 tys. zł z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów zafałszowanych. Ponadto, wydano 3 decyzje nakazujące poddanie się zabiegom prawidłowego znakowania oraz 2 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułów niespełniających wymagań jakości handlowej.
Kontrole jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych są regularnie przeprowadzane od 2005 r. Parametry fizykochemiczne tych wyrobów były sprawdzane przez urzędników IJHARS dwa razy, w 2005 r. oraz podczas ostatniej kontroli w 2010 r. Pierwsza kontrola wykazała niewielki poziom nieprawidłowości w tym zakresie, dlatego też podczas kolejnych kontroli skupiono się głównie na prawidłowości znakowania opakowań. Jednakże, wyniki bieżącej kontroli, przeprowadzonej w trybie doraźnym, wykazały, iż jakość handlowa majonezów w zakresie parametrów fizykochemicznych uległa pogorszeniu.

Poziom nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań majonezów i sosów majonezowych w roku 2010 zmniejszył się w stosunku do wyników kontroli z lat poprzednich, natomiast nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. W związku IJHARS zapowiada systematyczne sprawdzanie zarówno jakości produktów, jak i sposobu ich oznakowania.

Autor: ES

d2j9o24
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2j9o24