Kontrola na salach zabaw. Oto co naprawdę jedzą dzieci
Inspektorzy IJHARS przeprowadzili kontrolę jakości żywności w 85 salach zabaw w Polsce. W 73 zbadanych miejsc wykryto nieprawidłowości. Zdarzały się przypadki podmiany składników w daniach i deserach na inne, często tańsze surowce.
Najnowsza kontrola jakości żywności przeprowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2024 r. wykazała poważne nieprawidłowości w aż 86 proc. skontrolowanych punktów gastronomicznych działających przy salach zabaw w Polsce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy na Podlasiu o truskawki. " Jedz albo wyrzuć"
Podmienione składniki w daniach dla dzieci
Inspektorzy IJHARS sprawdzili poprawność przekazywanych informacji na temat 191 produktów. W ponad połowie skontrolowanych (56 proc.) informacje dla kupujących były nieprawdziwe lub podano je w sposób niezgodny z wymaganiami obowiązujących przepisów. Inspektorzy stwierdzili m. in.:
- zupełny brak informacji o składnikach potraw, w tym alergenach;
- brak informacji o gatunku mięsa użytego do przygotowanych dań;
- "jogurtowy" sos do burgerów, w którym zamiast jogurtu był produkt z tłuszczem roślinnym,
- sprzedaż burgerów, przygotowanych z bułek głęboko mrożonych, z dodatkiem środka do przetwarzania mąki (kwasu askorbinowego), określanych jako "kraftowa bułka pszenna";
- użycie substytutów sera mozzarella w pizzy (np. mieszanki z tłuszczem roślinnym),
Niestety, niektóre kontrolowane partie dań i deserów miały jednocześnie po kilka nieprawidłowości.
IJHARS pobrała próbki do badań laboratoryjnych 66 partii dań i deserów. Na podstawie uzyskanych wyników analiz inspektorzy zakwestionowali 5 potraw (7,6 proc.), m. in. z powodu wykrycia obecności tłuszczu roślinnego w składnikach określanych jako ser czy jogurt oraz zaniżonej masy dania.
W jednym punkcie gastronomicznym inspektorzy stwierdzili gotowe do użycia produkty przeterminowane, np. ser, szynka.
Posypały się kary
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 11 kar pieniężnych, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne oraz wydali 21 zaleceń pokontrolnych.
O fakcie sprzedaży dań o zaniżonej masie poinformowano Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej przekazano informacje o stosowaniu surowców przeterminowanych, braku wyszczególnienia alergenów w wykazie składników oraz braku monitoringu temperatur w urządzeniach chłodniczych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.