Kultowe chipsy zmieniają kształt. Fani komentują
Doritos planuje zmienić kształt swoich kultowych chipsów z trójkątnych na kwadratowe. Producent, PepsiCo, zapowiada ujawnienie szczegółów jeszcze w tym miesiącu. Fani w Wielkiej Brytanii wyrażają swoje zaskoczenie i niezadowolenie.
W poście na Instagramie Doritos zaprezentowano zdjęcie nowego, kwadratowego chipsa z podpisem "kształt, który ma nadejść". Zmiana ta może być jedną z największych w historii marki. Jak podaje "The Sun", PepsiCo, producent Doritos, planuje ujawnić więcej szczegółów jeszcze w tym miesiącu - pisze portalspozywczy.pl.
Reakcje fanów na zmianę kształtu
Jak czytamy, fani w Wielkiej Brytanii szybko zareagowali na zapowiedź zmiany. Jeden z nich napisał: - Nie zadzieraj z moim trójkątem! - Inny dodał: - To jest obrzydliwość. - Trzeci zapytał, czy Doritos jest poważny, mówiąc: - To nie jest 1 kwietnia, daj spokój... Chipsy Doritos od lat 60. XX wieku były znane z trójkątnego kształtu, który promowany jest jako idealny do maczania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieli nadzieję, że ogień ominie ich dom. Dramat pod Los Angeles trwa
Historia i przyszłość Doritos
Doritos zadebiutowały w USA na początku lat 60. i szybko stały się popularne. Do 1993 r. były najchętniej wybieraną przekąską w Ameryce, a rok później trafiły na rynek brytyjski. Trójkątny kształt chipsów jest kluczowy dla ich wizerunku, a zmiana na kwadratowy może wpłynąć na postrzeganie marki. PepsiCo obiecuje więcej informacji wkrótce.
Zakaz chipsów w UE
UE zdecydowała o wprowadzeniu zakazu sprzedaży chipsów o smaku bekonowym oraz niektórych innych produktów. Państwa członkowskie poparły wniosek dotyczący nieodnawiania zezwolenia dla ośmiu aromatów dymu wędzarniczego dodawanych do chipsów oraz innych artykułów żywnościowych.
Po upływie okresu wycofania te substancje będą zakazane w UE.
Wspomniane aromaty powstają w procesie pirolizy, który polega na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia szkodliwych składników (np. smoły). Dzięki temu powstaje płynny dym, który dodaje się do żywności, aby poprawić walory smakowe.
Jednak badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdziły genotoksyczność tych substancji lub wykazały, że nie można jej wykluczyć.
Genotoksyczność oznacza, że substancja może uszkadzać materiał genetyczny. To z kolei może prowadzić m.in. do nowotworów. W ocenie EFSA nie jest możliwe określenie bezpiecznej ilości do spożycia tych substancji.