Lubuskie/ Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych
Jabłka odmiany Landsberska oraz mieszanka rybna w zalewie octowej - to kolejne dwa lubuskie specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie jest na niej 26 produktów z tego województwa - poinformował Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze.
01.02.2014 | aktual.: 01.02.2014 11:10
"Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Z pełnym zaangażowaniem wspieramy działania lokalnych producentów, by na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się jak najwięcej lubuskich smaków" - powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak.
Jabłka odmiany Landsberska są owocami jabłoni nazywanej Renetą Landsberską. Została ona wyhodowana w 1840 r. przez sadownika-amatora, radcę prawnego - Theodora Heinrich Otto Burchardta z Landsberga (niemiecka nazwa Gorzowa Wielkopolskiego), syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta.
Pierwsze owoce jabłoń ta zrodziła dopiero w 1852 r., tuż przed śmiercią hodowcy. Formalnie za nową odmianę uznano ją po kolejnych kilkunastu latach.
Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie.
Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika.
W Polsce jabłoń Landsberska uchodzi za zabytek przyrodniczy i nie jest powszechnie uprawiana. Pojedyncze jej drzewa najczęściej można spotkać w ogródkach przydomowych. Pierwszy założony po wojnie w Gorzowie sad renety landsberskiej powstał na terenie Zespołu Szkół Ogrodniczych w 2009 r. Dzięki tej inicjatywie postanowiono popularyzować odmianę jabłoni, wyhodowanej ponad 170 lat temu na tym terenie.
Mieszanka rybna w zalewie octowej przygotowywana jest z rożnego rodzaju mięsa ryb słodkowodnych złowionych w lubuskich akwenach, w szczególności znajdujących się w gminie Bledzew i słynących z czystej wody, takich jak: jeziora Cisie i Chycińskie czy Zalew Bledzewski.
Ryby po oczyszczeniu i umyciu są smażone - małe w całości, duże po podzieleniu na kawałki. Następnie wkładane do słoja i zalane wcześniej przygotowaną zalewą z octu, wody, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Tak przygotowany słoik po wystudzeniu należy przenieść do chłodnego miejsca.
Pierwszymi lubuskim Produktami Tradycyjnymi wpisanym do rejestru w lutym 2006 r. były: Wino gronowe i Bochen chleba starowiejskiego. Wśród innych regionalnych specjałów są m.in.: Schab tradycyjny słubicki, Kapusta kwaszona nadnotecka, Paska bukowińska, Piwo wschowskie czy Ser kozi zamkowy.
Uzyskanie statusu Produktu Tradycyjnego nie jest łatwe i obwarowane wieloma warunkami. Sam wpis to tylko formalność, jednak zanim do niego dojdzie, trzeba zebrać odpowiednią dokumentację, że dana potrawa, napój lub inny produkt spożywczy powstaje z surowców pochodzących z regionu z wykorzystaniem tradycyjnych metod, używanych od co najmniej 25 lat. Ważny jest także element tożsamości społeczności lokalnej trudniącej się jego wyrobem.
Wpis na listę daje konsumentom gwarancję, że produkt jest unikatowy, a jego jakość wysoka. Producentom stwarza możliwość promocji swoich wyrobów i zwiększa ich konkurencyjność na rynku. To także pierwszy krok do rejestracji nazwy produktu na poziomie Unii Europejskiej.
Według danych resortu rolnictwa najwięcej produktów tradycyjnych mają obecnie trzy regiony: woj. podkarpackie (154) oraz śląskie i pomorskie (po 136). Region lubuski z 26 produktami wyprzedził woj. zachodniopomorskie i warmińsko-mazurskie, które mają na liście po 25 produktów.
W Lubuskiem na wpis oczekują obecnie trzy kolejne produkty: Salceson Wiejski, Wino Jabłkowe i Syrop z płatków róż.