Mięsiwo z pieca zdobyło Grand Prix na 10. Małopolskim Festiwalu Smaku
Mięsiwo z pieca zdobyło Grand Prix podczas 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Konkurs na najlepsze produkty regionalne rozstrzygnięto w niedzielę.
24.08.2014 18:10
Lokalni producenci żywności przez dwa dni prezentowali swoje wyroby na krakowskim placu Wolnica. Można było skosztować pieczywa, wędlin, owoców, ryb, przetworów i ciast. W festiwalowej kuchni odbywały się warsztaty kulinarne. Chętni mogli wziąć udział w konkursie wiedzy o Małopolsce "Graj w korale".
Na 10. jubileuszowym festiwalu nie zabrakło też tortu - był ozdobiony mapą województwa i dekoracjami przedstawiającymi małopolskie przysmaki m.in.: oscypka, karpia zatorskiego, fasolę "Piękny Jaś" i kapustę charsznicką.
Wicemarszałek województwa Wojciech Kozak wzniósł toast za wszystkich - małych i dużych producentów, którzy z pomysłem tworzą nowe potrawy. "Mamy się czym chwalić. Małopolska jest wspaniała, także od strony kulinarnej" - podkreślił Kozak.
W ramach konkursu "Małopolski Smak" jury pod wodzą Krzysztofa Gawlika ze Światowej Organizacji Szefów Kuchni nagrodziło Grand Prix mięsiwo z pieca (ZPHU Elimex, Jacek Pabis). "Najważniejsza jest jakość mięsa, mamy zawsze starannie wyselekcjonowane gatunki mięsa. Preferujemy polską wieprzowinę. Nie stosujemy gotowych mieszanek przypraw, przyrządzamy je sami. Mięso jest marynowane, leżakuje, a potem jest wypiekane w piecu konwekcyjno-parowym, co sprawia, że nie traci ono podczas wypieku swoich soków. To 90 proc. sukcesu, reszta to serce, które wkładamy w pracę" - mówił PAP Jacek Pabis.
Publiczność wybrała najlepsze wyroby w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki - zwyciężyła nalewka "Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni" (Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza); tradycyjne specjały - charsznicka kapusta kiszona gołąbkowa (Agro-Wit Agnieszki Malinowskiej); smakołyki z legendą - rolada polędwicowa (Zakład Mięsny Adama Bąka z Wieprza), a w kategorii potrawy "jak u mamy" zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa, które zaproponowało naleśniki z owocami. Nagrodę dziennikarzy zdobyły pierogi z suską sechlońską, czyli pierogi ze śliwkami (firma Magi).
Małopolski Festiwal Smaku odbywa się od 2005 r. Jego organizatorem jest województwo małopolskie. Półfinały odbyły się w tym roku w: Wieliczce, Tarnowie, Nowym Targu, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie i Nowym Sączu. Festiwal służy promocji produktów regionalnych i wspieraniu lokalnych producentów żywności.