Trwa ładowanie...

Nowe przepisy dotyczące znakowania alkoholu. Oto co się zmieni

Za pół roku wejdą w życie zmiany dotyczące etykietowania napojów alkoholowych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało już rozporządzenie, które określa zakres zmian, które mają zacząć obowiązywać. Oto co zmieni się za sześć miesięcy.

Nowe przepisy dot. znakowania napojów alkoholowycNowe przepisy dot. znakowania napojów alkoholowycŹródło: Getty Images, fot: andresr
dfc0y1z
dfc0y1z

Nowe regulacje dotyczące etykietowania napojów alkoholowych, które mają wejść w życie za pół roku, wprowadzają między innymi zasady dotyczące użycia określenia "nalewka" na etykiecie napoju spirytusowego. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi już opublikowało odpowiednie rozporządzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprzedaje auta za miliony! "Tesli mi nie szkoda, traktuję ją jak lodówkę" - Robert Michalski #18

Jak wynika z informacji przekazanych przez resort rolnictwa, "19 lutego 2024 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadzające zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Nowe przepisy m.in. regulują, kiedy na etykiecie napoju spirytusowego może pojawić się określenie "nalewka" oraz wprowadzają obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu trunków sprzedawanych w barach i restauracjach".

dfc0y1z

W UE nie ma pojęcia "nalewka"

Ministerstwo wyjaśnia, że w przepisach Unii Europejskiej nie ma pojęcia "nalewka", które jest specyficzne dla Polski i kojarzone przez konsumentów ze szczególnym rodzajem napoju alkoholowego. Nalewki są uznawane za tradycyjne polskie trunki.

W Polsce określenie "nalewka" odnosi się do napoju spirytusowego wyprodukowanego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

Kluczowym etapem produkcji jest proces maceracji, czyli zanurzania różnych części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoców w alkoholu etylowym, co nadaje napojowi specyficzne właściwości aromatyczne.

Aby chronić określenie "nalewka", napój alkoholowy będzie można tak oznakować tylko po spełnieniu określonych warunków.

dfc0y1z

Zgodnie z tradycyjnymi praktykami produkcyjnymi stosowanymi przy produkcji "nalewek", nowe przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania, czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich.

Rozporządzenie określa również minimalny czas maceracji, biorąc pod uwagę specyfikę poszczególnych surowców.

Zgodnie z nowymi regulacjami, określenie "nalewka" będzie można uzupełnić o nazwę dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. Na przykład, jeżeli do produkcji użyto wiśni, które po odpowiednim czasie maceracji w alkoholu nadały gotowemu produktowi smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie "nalewka wiśniowa".

dfc0y1z

Nowe przepisy wprowadzają również obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów sprzedawanych w placówkach gastronomicznych. Ten wymóg dotyczy napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych oferowanych, na przykład, w restauracji, pubie, barze. Resort uważa, że umożliwi to konsumentom dokonanie świadomego wyboru produktu ze względu na zawartość alkoholu.

Obowiązek podawania zawartości alkoholu nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, które są przygotowywane na miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.

dfc0y1z

Nowe przepisy mają wejść w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia rozporządzenia w Dzienniku Ustaw, czyli 19 sierpnia tego roku. Ten półroczny okres pozwoli przedsiębiorcom na dostosowanie się do zmienionych zasad etykietowania.

Napoje alkoholowe, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie "nalewka", a nie spełniają nowych wymagań, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów — poinformowano w komunikacie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dfc0y1z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfc0y1z