Od 1 lipca unijne logo ekologiczne na opakowaniach żywności
1 lipca wchodzą w życie przepisy UE ws. oznakowania żywności ekologicznej. Największą zmianą jest wymóg umieszczania logo w formie zielonego liścia na opakowaniach żywności organicznej, którą zgodnie z odpowiednimi normami wyprodukowano i sprzedaje się w UE.
30.06.2010 17:30
Tzw. euroliść będzie musiał widnieć na pakowanej żywności organicznej, którą wytworzono w jednym z państw UE, niezależnie od tego, w jakim innym kraju Unii jest ona sprzedawana. Obok obowiązkowego unijnego logo w dalszym ciągu będzie można umieszczać inne oznaczenia firm, regionalne lub krajowe, które nierzadko spełniają ostrzejsze normy dla żywności organicznej niż te unijne przyjęte w 2007 roku.
Nowym wymogiem jest też obowiązek wskazania miejsc, w których były uprawiane surowce wykorzystane w produktach, a także numeru identyfikacyjnego organu, który odpowiadał za kontrole zgodności z unijnymi normami kwalifikującymi do miana żywności organicznej.
Przedsiębiorcy mają dwuletni okres przejściowy, aby dostosować się do nowych zasad oznakowania. Ale KE liczy, że zrobią to znacznie szybciej.
- Mamy nadzieję, że nowe logo zostanie powszechnie znanym symbolem żywności ekologicznej w całej UE. Chcemy, aby konsumenci wiedzieli, że produkty z tym logo wytwarza się zgodnie z rygorystycznymi unijnymi przepisami - powiedział komisarz ds. rolnictwa Dacian Ciolos. - Mam też nadzieję, że te zmiany pobudzą rozwój rolnictwa ekologicznego, a także zwiększą ochronę konsumentów.
Zaprojektowane przez niemieckiego studenta logo to unijne gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle. Jak tłumaczy KE, euroliść niesie ze sobą dwa jasne przesłania: przyroda i Europa. KE zarejestrowała ten znak jako wspólnotowy znak towarowy.
Od 1 lipca wchodzą też w życie nowe przepisy unijne w sprawie tzw. akwakultury ekologicznej, czyli hodowli ryb i owoców morza, w tym zwłaszcza małży. Ustanowiono w nich ogólnounijne warunki dla produkcji wodnej oraz określono warunki dobrostanu zwierząt (np. ograniczające zagęszczenie hodowli w stawach).
UE jest największym na świecie rynkiem zbytu żywności pochodzenia morskiego. W 2008 r. w UE działało 123 certyfikowanych ekologicznych hodowli akwakulturowych, głównie w Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Węgrzech, Grecji i Francji. Wytworzyły one 50 000 ton żywności ekologicznej pochodzenia wodnego, co odpowiada prawie połowie światowej produkcji. Najbardziej powszechnym gatunkiem w tego rodzaju produkcji jest łosoś.
Inga Czerny