Od 1 lipca unijne logo ekologiczne na opakowaniach żywności

1 lipca wchodzą w życie przepisy UE ws. oznakowania żywności ekologicznej. Największą zmianą jest wymóg umieszczania logo w formie zielonego liścia na opakowaniach żywności organicznej, którą zgodnie z odpowiednimi normami wyprodukowano i sprzedaje się w UE.

Tzw. euroliść będzie musiał widnieć na pakowanej żywności organicznej, którą wytworzono w jednym z państw UE, niezależnie od tego, w jakim innym kraju Unii jest ona sprzedawana. Obok obowiązkowego unijnego logo w dalszym ciągu będzie można umieszczać inne oznaczenia firm, regionalne lub krajowe, które nierzadko spełniają ostrzejsze normy dla żywności organicznej niż te unijne przyjęte w 2007 roku.

Nowym wymogiem jest też obowiązek wskazania miejsc, w których były uprawiane surowce wykorzystane w produktach, a także numeru identyfikacyjnego organu, który odpowiadał za kontrole zgodności z unijnymi normami kwalifikującymi do miana żywności organicznej.

Przedsiębiorcy mają dwuletni okres przejściowy, aby dostosować się do nowych zasad oznakowania. Ale KE liczy, że zrobią to znacznie szybciej.

- Mamy nadzieję, że nowe logo zostanie powszechnie znanym symbolem żywności ekologicznej w całej UE. Chcemy, aby konsumenci wiedzieli, że produkty z tym logo wytwarza się zgodnie z rygorystycznymi unijnymi przepisami - powiedział komisarz ds. rolnictwa Dacian Ciolos. - Mam też nadzieję, że te zmiany pobudzą rozwój rolnictwa ekologicznego, a także zwiększą ochronę konsumentów.

Zaprojektowane przez niemieckiego studenta logo to unijne gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle. Jak tłumaczy KE, euroliść niesie ze sobą dwa jasne przesłania: przyroda i Europa. KE zarejestrowała ten znak jako wspólnotowy znak towarowy.

Od 1 lipca wchodzą też w życie nowe przepisy unijne w sprawie tzw. akwakultury ekologicznej, czyli hodowli ryb i owoców morza, w tym zwłaszcza małży. Ustanowiono w nich ogólnounijne warunki dla produkcji wodnej oraz określono warunki dobrostanu zwierząt (np. ograniczające zagęszczenie hodowli w stawach).

UE jest największym na świecie rynkiem zbytu żywności pochodzenia morskiego. W 2008 r. w UE działało 123 certyfikowanych ekologicznych hodowli akwakulturowych, głównie w Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Węgrzech, Grecji i Francji. Wytworzyły one 50 000 ton żywności ekologicznej pochodzenia wodnego, co odpowiada prawie połowie światowej produkcji. Najbardziej powszechnym gatunkiem w tego rodzaju produkcji jest łosoś.

Inga Czerny

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
Kiedyś główny nośnik. Teraz zalega w domach. Oto jak pozbyć się płyt
Kiedyś główny nośnik. Teraz zalega w domach. Oto jak pozbyć się płyt
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Ceny szaleją. Widać już zmiany na półkach polskich sklepów
Ceny szaleją. Widać już zmiany na półkach polskich sklepów
Tyle masz czasu na skasowanie biletu. Inaczej będzie mandat
Tyle masz czasu na skasowanie biletu. Inaczej będzie mandat
Ogrzewanie domu za mniej niż 5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
Ogrzewanie domu za mniej niż 5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
To odpowiada za zmianę w wielu gminach. Miliardy na modernizację
To odpowiada za zmianę w wielu gminach. Miliardy na modernizację
Gratka dla fanów zbiorkomów. Kolekcjonerskie bilety tramwajowe
Gratka dla fanów zbiorkomów. Kolekcjonerskie bilety tramwajowe
Dopłaty do termomodernizacji. Oto szczegóły programu
Dopłaty do termomodernizacji. Oto szczegóły programu
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram