d5bek4j

Oświadczenie KPRM ws. artykułu "Gazety Polskiej Codziennie" (komunikat)

...

d5bek4j

20.04. Warszawa - CIR informuje:

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje, że w dzisiejszym (piątek, 20 kwietnia 2012 roku) artykule "Gazety Polskiej Codziennie" pt. "Czego boi się Donald Tusk" pojawiły się nieprawdziwe informacje dotyczące badania przyczyn katastrofy smoleńskiej. Polska nie oddała Rosji "śledztwa smoleńskiego", jak pisze "Gazeta Polska Codziennie".

W sprawie katastrofy prowadzone są dwa niezależne śledztwa: polskiej i rosyjskiej prokuratury. Wcześniej swoje ustalenia, po niezależnych badaniach, przedstawiły dwie komisje: rosyjska MAK i polska Komisja Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego. W związku z tym nie istnieje żaden dokument, jak sugeruje "Gazeta Polska Codziennie", "w którym rząd polski godzi się na oddanie Rosji śledztwa smoleńskiego". Dzisiejszy artykuł "Gazety Polskiej Codziennie" to kolejna nieprawdziwa i zmanipulowana publikacja dotycząca badania przyczyn katastrofy smoleńskiej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ wni/