Otwarcie restauracji i barów - zasady i ograniczenia

Już od poniedziałku obowiązuje trzeci etap tzw. odmrażania gospodarki - zbioru zasad luzujących obostrzenia sanitarne. Przepisy wprowadzają m.in. możliwość ponownego otwarcia lokali gastronomicznych na klientów. Podpowiadamy, jakie towarzyszą temu ograniczenia.

Otwarcie restauracji i barów - zasady i ograniczenia
Źródło zdjęć: © PAP

18.05.2020 14:14

Otwarcie restauracji i barów - zasady i ograniczenia

Od poniedziałku 18 maja restauracje i bary od znów mogą przyjmować gości, ale pod rygorem sanitarnym. Samo zniesienie zakazu otwierania lokali w trybie stacjonarnym stanowi efekt łagodzenia restrykcji w ramach trzeciego etapu odmrażania gospodarki.

Otwarcie restauracji i barów nie zwalnia właścicieli lokalów z przestrzegania rygorów natury sanitarnej. Nadal bowiem obowiązuje nakaz noszenia zasłony nosa i ust poza domem. Ponadto zdjąć maseczkę będzie można dopiero po tym, gdy usiądziemy przy stoliku. Jednocześnie za każdym razem wstając od stolika maseczkę znów powinno się założyć na usta i nos.

Otwarcie restauracji i barów. Duże wyzwanie dla branży gastronomicznej

Otwarcie restauracji i barów to wyzwanie również dla kelnerów, barmanów, kucharzy i pozostałej obsługi lokalu, których także dotyczy nakaz noszenia maseczek oraz rękawiczek lub każdorazowej dezynfekcji rąk po wykonanej usłudze.

Przypomnijmy, że w związku z kryzysem wywołanym przez koronawirusa restauratorzy zmagają się z ogromnym kryzysem i stratami. Ich obroty w wielu przypadkach spadły całkowicie do zera, a wciąż obowiązują ich wysokie opłaty, związane chociażby z utrzymaniem lokalu i pracowników.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)