Pizza neapolitańska ma certyfikat UE 

Pizza neapolitańska otrzymała w środę przyznawany przez Unię Europejską certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS), obowiązujący we wszystkich krajach UE. Ma on uchronić ten przysmak przed podróbkami i nie dopuścić, aby jej nieudane warianty sprzedawane były pod tą właśnie nazwą.

Włosi chcą chronić pizzę przed kebabem
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Obrońcy neapolitańskiej pizzy zabiegali o otoczenie jej ochroną przez 25 lat. Środa jest dla nich wielkim świętem, a od rana huczne obchody trwają w Neapolu. - Nasze pizza-party będzie niezapomniane - zapewniają inicjatorzy wieczornej zabawy.

Przewodniczący komitetu, który starał się o certyfikat, Rosario Lopa oświadczył: - Chroniąc naszą pizzę staliśmy na straży historii, kultury i tradycji neapolitańczyków.

- To jest historyczny rezultat dla gospodarki Neapolu - dodał Lopa. Wtórował mu zachwycony decyzją Brukseli szef Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej Antonio Pace. Jego zdaniem jest to "krok milowy i próba zatrzymania produkcji czegoś, co nie jest naprawdę pizzą". Pace zauważył następnie ze zgrozą, że jak świat długi i szeroki pizzę robią ludzie, którzy nie mają żadnego przygotowania.

Pizza neapolitańska to ta, która jest przygotowywana zgodnie z neapolitańską tradycją - podkreślają jej obrońcy. I zapewniają: każdy, kto ją robi, będzie teraz ściśle kontrolowany.

- Europa nareszcie wynagrodziła konsekwencję producentów z Neapolu"- oświadczył minister rolnictwa Włoch Luca Zaia. Przypomniał, że ten neapolitański symbol był przedmiotem strasznych imitacji.

Związek rolników indywidualnych Coldiretti także zwrócił uwagę na znaczenie decyzji Unii. W oświadczeniu stowarzyszenie podkreśliło, że należy walczyć z plagą produkcji pizzy z użyciem sera z Europy Wschodniej zamiast tradycyjnej mozzarelli, chińskich pomidorów, tunezyjskiej czy hiszpańskiej oliwy oraz kanadyjskiej albo ukraińskiej mąki.

Zgodnie z unijnym certyfikatem ciasto do pizzy neapolitańskiej musi być zrobione wyłącznie z mąki ze zwyczajnej pszenicy, świeżych drożdży, wody i soli morskiej. Ma na niej być oliwa z oliwek, pomidory San Marzano w plasterkach nie grubszych niż 8 milimetrów oraz mozzarella z mleka bawolic. Pizza musi być cienka, krucha po bokach i należy ją piec wyłącznie w prawdziwym piecu na drewno.

Sylwia Wysocka

Wybrane dla Ciebie
Potrącił nastolatkę i uciekł. Sąd chce od księdza 60 tys. zł
Potrącił nastolatkę i uciekł. Sąd chce od księdza 60 tys. zł
Kultowa sieć kawiarni zamyka lokale. Przegrywa walkę z Żabką?
Kultowa sieć kawiarni zamyka lokale. Przegrywa walkę z Żabką?
Ukraiński gigant przejmie sklepy Carrefoura w Polsce? Bada rynek
Ukraiński gigant przejmie sklepy Carrefoura w Polsce? Bada rynek
Palenie liśćmi na działce. Oto co mówi prawo
Palenie liśćmi na działce. Oto co mówi prawo
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Alarmujące dane ZUS. Coraz więcej zwolnień L4 z kodem "C"
Alarmujące dane ZUS. Coraz więcej zwolnień L4 z kodem "C"
Płacą do 70 zł/h. Praca tuż przy granicy z Polską
Płacą do 70 zł/h. Praca tuż przy granicy z Polską
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
To koniec znanej księgarni w Poznaniu. Wyprawili stypę
To koniec znanej księgarni w Poznaniu. Wyprawili stypę
Ile kosztuje węgiel? Oto ceny w skupach przed szczytem sezonu
Ile kosztuje węgiel? Oto ceny w skupach przed szczytem sezonu