Pizza neapolitańska ma certyfikat UE 

Pizza neapolitańska otrzymała w środę przyznawany przez Unię Europejską certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS), obowiązujący we wszystkich krajach UE. Ma on uchronić ten przysmak przed podróbkami i nie dopuścić, aby jej nieudane warianty sprzedawane były pod tą właśnie nazwą.

Włosi chcą chronić pizzę przed kebabem
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Obrońcy neapolitańskiej pizzy zabiegali o otoczenie jej ochroną przez 25 lat. Środa jest dla nich wielkim świętem, a od rana huczne obchody trwają w Neapolu. - Nasze pizza-party będzie niezapomniane - zapewniają inicjatorzy wieczornej zabawy.

Przewodniczący komitetu, który starał się o certyfikat, Rosario Lopa oświadczył: - Chroniąc naszą pizzę staliśmy na straży historii, kultury i tradycji neapolitańczyków.

- To jest historyczny rezultat dla gospodarki Neapolu - dodał Lopa. Wtórował mu zachwycony decyzją Brukseli szef Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej Antonio Pace. Jego zdaniem jest to "krok milowy i próba zatrzymania produkcji czegoś, co nie jest naprawdę pizzą". Pace zauważył następnie ze zgrozą, że jak świat długi i szeroki pizzę robią ludzie, którzy nie mają żadnego przygotowania.

Pizza neapolitańska to ta, która jest przygotowywana zgodnie z neapolitańską tradycją - podkreślają jej obrońcy. I zapewniają: każdy, kto ją robi, będzie teraz ściśle kontrolowany.

- Europa nareszcie wynagrodziła konsekwencję producentów z Neapolu"- oświadczył minister rolnictwa Włoch Luca Zaia. Przypomniał, że ten neapolitański symbol był przedmiotem strasznych imitacji.

Związek rolników indywidualnych Coldiretti także zwrócił uwagę na znaczenie decyzji Unii. W oświadczeniu stowarzyszenie podkreśliło, że należy walczyć z plagą produkcji pizzy z użyciem sera z Europy Wschodniej zamiast tradycyjnej mozzarelli, chińskich pomidorów, tunezyjskiej czy hiszpańskiej oliwy oraz kanadyjskiej albo ukraińskiej mąki.

Zgodnie z unijnym certyfikatem ciasto do pizzy neapolitańskiej musi być zrobione wyłącznie z mąki ze zwyczajnej pszenicy, świeżych drożdży, wody i soli morskiej. Ma na niej być oliwa z oliwek, pomidory San Marzano w plasterkach nie grubszych niż 8 milimetrów oraz mozzarella z mleka bawolic. Pizza musi być cienka, krucha po bokach i należy ją piec wyłącznie w prawdziwym piecu na drewno.

Sylwia Wysocka

Wybrane dla Ciebie

Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Tony truskawek z Egiptu z zakazem wjazdu. Oto co wykryły służby
Tony truskawek z Egiptu z zakazem wjazdu. Oto co wykryły służby
Koniec sporu o kebaba. Turcy wycofali wniosek z UE
Koniec sporu o kebaba. Turcy wycofali wniosek z UE
Skarbówka wyprzedaje auta. Wśród nich kultowa toyota za 8 tys. zł
Skarbówka wyprzedaje auta. Wśród nich kultowa toyota za 8 tys. zł
Pierwszy taki autobus na cmentarzu. To pomysł Polaków
Pierwszy taki autobus na cmentarzu. To pomysł Polaków
Przemyt warty 76 tys. zł. Oto co znaleźli w przesyłkach kurierskich
Przemyt warty 76 tys. zł. Oto co znaleźli w przesyłkach kurierskich
4 minuty przerwy w pracy i sygnał do szefostwa. Amazon odpiera zarzuty
4 minuty przerwy w pracy i sygnał do szefostwa. Amazon odpiera zarzuty
"Złote kolby" niszczą maszyny rolników. Straty sięgają 100 tys. zł
"Złote kolby" niszczą maszyny rolników. Straty sięgają 100 tys. zł