Portugalia będzie produkować kawior
Portugalia zamierza stać się producentem kawioru. W Algarve na południu kraju powstaje w tym celu ośrodek hodowli jesiotra oraz zakład, w którym kawior będzie pakowany, a następnie wysyłany na rynek, głównie portugalski. Hodowla ma ruszyć jesienią.
09.07.2011 | aktual.: 09.07.2011 07:54
Eksperci szacują, że za kilka lat w Algarve będzie można wytwarzać do 700 kg kawioru rocznie. Wartość rynkowa takiej ilości kawioru może sięgnąć nawet 3,5 mln euro. Odbiorcami będą głównie restauracje w nadmorskich kurortach oraz prestiżowe hotele na terenie całego kraju.
"Kawioru Made in Portugal można spodziewać się już w 2015 roku. Jeśli na rodzimym rynku nie będzie wystarczające liczby klientów, to z pewnością znajdą się chętni spoza Portugalii. Lista zagranicznych firm oczekujących na kawior jest bardzo długa" - napisał lizboński miesięcznik "Hipersuper".
Głównym inwestorem projektu, realizowanego przez Uniwersytet Algarve w Faro i Regionalne Centrum Innowacji Algarve, jest Caixa Geral de Depositos (CGD), największy państwowy bank Portugalii.
- Udało nam się przekonać władze CDG do tego, że jesiotra można hodować na dużą skalę nie tylko w zimnych rosyjskich wodach, ale także w Algarve - powiedział biolog z uniwersytetu w Faro, Paulo Pedro, który wchodzi w skład kilkuosobowego zespołu realizującego projekt.
Mentorem projektu jest Wałerij Afiłow, ukraiński specjalista ds. hodowli jesiotra. - Przez ponad dziesięć lat przekonywałem Portugalczyków, by zdecydowali się na tę inwestycję w Algarve. To rejon z dobrymi warunkami do produkcji kawioru - powiedział Afiłow, wskazując, że w umiarkowanie ciepłych wodach południowej Portugalii jesiotry osiągają dojrzałość płciową zdecydowanie szybciej niż w Rosji.
W drugiej fazie projektu realizowanego w Algarve przewidywana jest hodowla jesiotra atlantyckiego, który wyginął w Portugalii w latach 80. Gatunek ten miałby zostać przywrócony do życia na południu kraju, w rzekach Guadiana oraz Arade.
Z Lizbony Marcin Zatyka