Produkcja wieprzowiny w '09 spadnie o 14 proc. rdr - IERiGŻ
28.5.Warszawa (PAP) - Produkcja wieprzowiny w 2009 roku spadnie o
14 proc. rdr, zwiększy się natomiast produkcja drobiu i wołowiny,
o odpowiednio 3 proc. i 5 proc. - prognozuje...
28.5.Warszawa (PAP) - Produkcja wieprzowiny w 2009 roku spadnie o 14 proc. rdr, zwiększy się natomiast produkcja drobiu i wołowiny, o odpowiednio 3 proc. i 5 proc. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Przewiduje się, że w 2009 roku produkcja wieprzowiny spadnie o dalsze 14 proc. (...) Ocenia się, że w 2009 roku produkcja drobiu zwiększy się o 3 proc. tj. o 35 tys. ton. Produkcja wołowiny wzrośnie o 5 proc., tj. o 19 tys. ton" - napisali w raporcie dotyczącym rynku mięsa eksperci IERiGŻ.
Instytut szacuje także, że w tym roku spożycie wieprzowiny obniży się o dalsze 3,5 kg/osobę w porównaniu z rokiem 2008.
"Spadek spożycia łączyć się będzie ze wzrostem cen detalicznych wieprzowiny, podobnie jak w 2008 roku, z tym że prawdopodobnie znacznie większym" - dodano.
Z prognoz IERiGŻ wynika, że przy założeniu, iż kurs złotego będzie wynosił około 4,50 zł/euro ceny trzody w Polsce w II i IV kwartale kształtować się mogą na poziomie około 5 zł/kg, a w III kwartale około 5,50 zł/kg.
Z kolei spożycie drobiu powinna pozostać na niezmienionym poziomie rdr, możliwy jest niewielki spadek konsumpcji wołowiny.
"Spożycie drobiu pozostanie na poziomie 2008 roku, gdyż przyrost eksportu będzie mniej więcej taki sam jak produkcji. Spożycie wołowiny prawdopodobnie nieco spadnie z powodu większego przyrostu eksportu niż produkcji" - oceniają eksperci. (PAP)
bg/ jtt/