Roślinne mięso tanieje. Ma wyprzeć prawdziwą wołowinę
Ceny hamburgerów z kotletami ze sztucznym mięsem zmniejszą się o 20 proc. - poinformowała firma Impossible Foods. Producent białka roślinnego rzuca wyzwanie prawdziwemu mięsu.
03.02.2021 20:44
O jedną piątą spadną ceny hamburgerów od Impossible Foods w amerykańskich sklepach spożywczych. Firma zapowiada również zwiększenie produkcji - informuje "Rzeczpospolita" za agencją Reutera.
Impossible Foods to twórca Impossible Burger, czyli burgera, w którym znajduje się roślinne mięso. W swojej niszy rywalizuje przede wszystkim z Beyond Meat. Oba koncerny wciąż zwiększają produkcję.
Jak czytamy na stronie "Rp", popyt na mięso roślinne znacząco wzrósł w trakcie pandemii koronawirusa w następstwie ograniczenia produkcji przez producentów wołowiny i wieprzowiny. Wiele zakładów mięsnych zostało zamkniętych w trakcie lockdownu, by uniknąć rozprzestrzeniania się SARS-CoV-2 wśród pracowników.
W ciągu roku Impossible Foods dwukrotnie obniżyło ceny dla dystrybutorów żywności. Jak zapowiedziała firma, to nie było jej ostatnie słowo w tej kwestii.
Sugerowane ceny detaliczne Impossible Burger spadłyby do 5,49 dolarów za sztukę w ponad 17 tys. amerykańskich sklepów spożywczych - poinformowała firma w oświadczeniu.