Rośnie produkcja kurczaków w Polsce. Będą tańsze

Analitycy Agencji Rynku Rolnego przewidują, że w tym roku kurczaki będą taniały, gdyż ich produkcja stale rośnie, a możliwości ich sprzedaży za granicę są ograniczone. Niska cena będzie zachęcała do większego spożycia drobiu.

Rośnie produkcja kurczaków w Polsce. Będą tańsze
Źródło zdjęć: © East News | WOJTEK LASKI
Katarzyna Kalus

25.07.2017 | aktual.: 26.07.2017 11:44

Spożycie drobiu w Polsce rośnie od lat. W 2000 r. statystyczny obywatel naszego kraju konsumował zaledwie 14,7 kg drobiu. Do większego spożycia zachęca relatywnie niska cena, jest ono tańsze niż wołowina i wieprzowina. Jednak stale Polacy najwięcej zjadają mięsa wieprzowego (40 kg rocznie).

Według szacunku Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce w 2016 r. wyniosła 29,5 kg na mieszkańca i była o 2,4 kg (o 9 proc.) większa niż w roku 2015. Najwięcej drobiu zjada się w gospodarstwach emerytów i rencistów.

Jak informuje ARR produkcja drobiu w Polsce w 2016 r. osiągnęła 3,2 mln ton, czyli w ciągu roku wzrosła o 13 proc.

Eksperci prognozują, że w tym roku produkcja drobiu będzie nadal rosła, ale już nie w takim tempie jak w poprzednich latach. Hamować ją będą ograniczone możliwości zwiększania eksportu oraz bardzo niska opłacalność chowu drobiu rzeźnego.

W Polsce za granicę trafia ok. 40 proc. całej produkcji drobiu. W 2016 r. wywieziono go ponad 1,2 mln ton tj. o 19 proc. więcej niż w roku 2015. Według ARR, wzrost sprzedaży na rynki zagraniczne w 2016 r. wynikał przede wszystkim z konkurencyjności cenowej i jakościowej polskiego drobiu w odniesieniu do oferty pozostałych unijnych eksporterów.

Jednak pod koniec 2016 r. na terenie kraju wystąpiły ogniska grypy ptaków, co skutkowało wprowadzeniem zakazu importu drobiu przez niektóre kraje pozaunijne. Ograniczenia te przyczyniły się do spowolnienia dynamiki wzrostu eksportu w 2017 r. Analitycy uważają, że eksport wzrośnie o ok. 12 proc., a więc mniej niż w ubiegłym roku, co może skutkować zwiększonymi dostawami drobiu na krajowy rynek.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (121)