Trwa ładowanie...
d1y0szf

Ceny żywności w górę. Mięso drożeje przez 500+

Nie tylko masło i owoce. W tym roku mocno zdrożała również wieprzowina. Powodów jest kilka, a eksperci wskazują, że winny podwyżek może być program Rodzina 500+.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ceny żywności w górę. Mięso drożeje przez 500+
(Fotolia)
d1y0szf

Jak informuje "Rzeczpospolita", ostatni rok stał pod znakiem wzrostu cen żywności. Najgłośniejszym przykładem ostatnich dni jest masło, które w hurcie podrożało już do 23 zł za kilogram. W tym przypadku winny jest m.in. popyt zagraniczny.

Ale okazuje się, że nie tylko za masło trzeba zapłacić więcej niż jeszcze kilkanaście miesięcy temu. Ogórki na przykład są droższe o jedną trzecią, jabłka - o jedną czwartą, a ceny mięsa wzrosły przez ostatni rok o 11 proc.

Może zamiast kupować, warto zrobić masło samodzielnie?

Powodów podwyżek wieprzowiny jest wiele. Od drożejącego surowca, przez zwiększony eksport unijnego mięsa do Chin, aż po… program Rodzina 500+.

d1y0szf

- Ludzie więcej zarabiają, zwłaszcza ci o najniższych dochodach. Gdy rośnie stopa życiowa, rosną zakupy mięsa - zauważa w rozmowie z "Rzeczpospolitą" prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na temat wzrostu cen nie chcą się wypowiadać producenci. - Mamy w Polsce niedobór produkcji mięsa na własny rynek, a wzrost cen żywca podwyższył ceny przetworów wieprzowych - wyjaśnił za to Tadeusz Blicharski, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

Jakby tego było mało, droższe są również owoce i warzywa. Tu jednak przyczyna jest jednak znacznie bardziej prozaiczna. Wiosenne przymrozki spowodowały bowiem, że zbiory są znacznie niższe niż rok temu. Problem dotyczy jednak całej Europy.

d1y0szf

Podziel się opinią

Share

d1y0szf

d1y0szf