Rosyjski nabiał zalewa rynki. Dominuje jeden produkt
W 2025 r. rosyjski eksport serów i twarogów wzrósł o 20 proc., osiągając 70 mln dolarów. Rosyjskie sery zaczynają zdobywać nowe rynki, co może wpłynąć na polskich producentów. Prognozy wskazują, że eksport tych produktów z Rosji będzie rósł w szybkim tempie.
Na rynki zagraniczne Rosja dostarczyła łącznie 14 tys. ton serów i twarogów - wskazują wstępne dane Federalnego Centrum "Agroexport", które cytuje portal tygodnik-rolniczy.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaja cała dobę. Nietypowa maszyna na wrocławskim osiedlu
Rosyjski eksport serów rośnie
W pierwszej połowie 2025 r. rosyjski sektor mleczarski odnotował znaczący wzrost eksportu serów i twarogów. Wartość eksportu osiągnęła 70 mln dolarów, czyli o 20 proc. więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Największy wzrost odnotowano w eksporcie serów, który zwiększył się o 33 proc. Jego wartość sięgnęła 33 mln dolarów. Z kolei sprzedaż serów topionych zwiększyła się o 16 proc.
Rosyjskie sery problemem dla polskich producentów
Portal zwraca uwagę, że choć Rosja nie jest jeszcze potęgą w tej dziedzinie, jej produkty trafiają na rynki, które mogłyby być odbiorcami polskiego nabiału.
Rosyjskie produkty mleczarskie trafiają do krajów poradzieckich, ale w ostatnim czasie dostawy przybrały na sile. Eksport do Kazachstanu wzrósł o 15 proc., a do Białorusi aż o 39 proc. Wśród importerów znalazły się także Uzbekistan, Kirgistan i Azerbejdżan.
Rosyjskie marki są tam dobrze rozpoznawalne, co ułatwia ekspansję. Nie bez znaczenia jest także bliskość logistyczna.
Rosja rozszerza eksport na dalsze rynki. W 2025 r. do Mongolii trafiło 143 tony serów, do Chin - 57 ton, a do Zjednoczonych Emiratów Arabskich - 14 ton. Prognozy wskazują, że do 2030 r. potencjał eksportowy (obejmujący głównie sery półtwarde i twarde) może przekroczyć 180 mln dolarów.
Rosja znajduje się w pierwszej dziesiątce największych producentów serów na świecie. W tym gronie jest także Polska, która w 2024 r. wyeksportowała sery za ponad 700 mln euro.
Dynamiczny rozwój rosyjskiego serowarstwa to efekt inwestycji w nowe moce produkcyjne. Produkcja wzrosła z 800 tys. ton w 2020 roku do 1,036 mln ton w 2024 roku. Inwestycje te umacniają konkurencyjność rosyjskich marek na rynkach międzynarodowych.
Ogórki z Rosji zalewają UE
Dla Europy coraz większym problemem są także rosyjskie ogórki. W pierwszych miesiącach 2025 r. zauważalnie wzrósł import ogórków do Polski, a coraz większa część tych warzyw pochodzi z Rosji.
Według danych opublikowanych przez rosyjską agencję RIA Nowosti, na podstawie statystyk Eurostatu, w marcu 2025 r. dostawy rosyjskich ogórków do Polski osiągnęły najwyższy poziom od czterech lat. W 2024 r. z tego kraju zaimportowaliśmy rekordową ilość 11,26 tys. ton ogórków.