Oto najdroższy ser na świecie. Trzeba na niego pracować cztery lata

Sery dojrzewające mogą być warte fortunę i trafiają nawet na aukcje. Hiszpańskie media donoszą, że na jednej z nich ser Cabrales "ustanowił nowy rekord Guinnessa". Znany restaurator zapłacił za ten rarytas setki tysięcy złotych.

Restaurator kupił ser za fortunę. Pobił własny rekord
Restaurator kupił ser za fortunę. Pobił własny rekord
Źródło zdjęć: © Getty Images

04.09.2024 10:33

Rekord został pobity na aukcji w Arenas de Cabrales w północnej Hiszpanii. Producenci sera walczą tam o tytuł najlepszego produktu już od ponad pół wieku. "Fakt" podaje, że po konkursie odbywa się licytacja, dzięki której zwycięzca staje się właścicielem najwyżej ocenionego sera.

Ser za ponad 150 tys. zł podbił rekord aukcji

W tym roku o tytuł najlepszego sera rywalizowało 15 producentów. Jury postanowiło wyróżnić ser z serowarni Ángel Díaz Herrero w Tielve (ważył 2,5 kg).

Na aukcji ser Cabrales został sprzedany za 36 tys. euro, czyli około 154 tys. zł. Taką kwotę zapłacił Iván Suárez, właściciel uznanej restauracji Llagar de Colloto, który od lat kolekcjonuje kulinarne unikaty.

Za podobną kwotę można kupić samochód. Aby pozwolić sobie na taki ser, Polak z minimalnym wynagrodzeniem (od lipca - 4 300 zł brutto, 3 261,53 zł netto) musiałby pracować cztery lata.

Portal Revista Urban Beat wskazuje w poście na Instagramie, że z taką wyceną produkt "bez problemu pozostanie Księdze Rekordów Guinnessa jako najdroższy ser na świecie, który został sprzedany na aukcji w tym roku".

Czym wyróżnia się ser Cabrales?

Miłośnicy wykwintnych doznań smakowych od lat znają i doceniają ser Cabrales. Jest produkowany w górskim regionie Asturia na północy Hiszpanii.

Silny smaku i niebieska pleśń tego sera sprawia, że nie można go pomylić z żadnym innym produktem. To zasługa specyficznego procesu produkcji - powstaje z niepasteryzowanego mleka, a później dojrzewa w naturalnych jaskiniach w masywie Picos de Europa, gdzie nabiera intensywności i niepowtarzalnych aromatów.

Ile kosztuje taki rarytas? Ceny sera Cabrales oscylują wokół 30-42 euro (czyli około 130-180 zł) za kilogram. Ostateczny koszt zależy od długości dojrzewania.

Szczęśliwy nabywca sera - Iván Suárez, jest znanym restauratorem w kulinarnych kręgach. Jego restauracja cieszy się renomą ze względu na jakość dań i kolekcję unikalnych serów, które regularnie licytuje na aukcjach w Arenas de Cabrales. W 2023 r. zapłacił 30 tys. euro za inny krążek sera Cabrales. W tym roku pobił swój własny rekord.

Najdroższy owoc świata sprzedany za 190 tys. zł

Jeszcze większą wycenę osiągnął durian, który został okrzyknięty najdroższym owocem świata. W 2019 r. został wylicytowany za 190 tys. .

Durian, po polsku znany jako zybuczkowiec lub rościan, to duży owoc ważący od 2 do 4 kg. Szczególną popularnością cieszy się w Azji, gdzie rośnie na wiecznie zielonych drzewach. Jego woń może wywoływać mdłości - z tego powodu jest zakazany w wielu miejscach, nawet w Azji, gdzie jest przysmakiem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (18)
Zobacz także