Trwa ładowanie...

Salmonella w Biedronce. Sieć wycofuje popularny produkt

Właściciel sieci Biedronka wycofuje z obrotu zakwestionowaną przez Główny Inspektorat Sanitarny jedną partię filetów z piersi kurczaka. W produkcie wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis.

Share
Salmonella w filecie z piersi kurczaka w Biedronce. Sieć wycofała produkt ze sprzedaży Salmonella w filecie z piersi kurczaka w Biedronce. Sieć wycofała produkt ze sprzedaży Źródło: East News, fot: Wojciech Strozyk/REPORTER
d2d21a3

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w partii produktu świeży filet z piersi kurczaka. Chodzi o produkt: Świeży filet z piersi kurczaka MAP, o numerze partii: 793921 i terminie przydatności do spożycia: 01.12.2021

Producentem produktu jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o. w Solcu Kujawskim o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: WNI 04033902. Wyprodukowano go dla Jeronimo Martins Polska S.A., właściciela sieci Biedronka.

UOKiK i kara dla Biedronki. Chróstny: Nie uwziąłem się na ten dyskont

Salmonella w Biedronce. Sieć wycofuje popularny produkt

Jak podaje GIS 23 listopada 2021 r. wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex Sp. z o.o. do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu.

d2d21a3

23 listopada pisemnie zobowiązano zakład do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych w celu zapobieżenia zanieczyszczeniom krzyżowym produktów.

Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

- wskazuje GIS..

d2d21a3

Zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2d21a3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d21a3
d2d21a3