ŚDM/ Pielgrzymi mogą na lotnisku spróbować małopolskich specjałów

Pielgrzymi przybywający na Światowe Dni Młodzieży mogą skosztować na lotnisku Kraków Airport produktów, z których słynie region - m.in. oscypków, kiełbasy lisieckiej czy precli. Specjalne stoisko ze specjalnościami przygotował małopolski urząd marszałkowski.

22.07.2016 16:30

Na stoisku ustawionym w terminalu pasażerskim można spróbować za darmo obwarzanków, ogórków kiszonych, oscypków, redykołki, korbaczy czy makaroników krakowskich. Osoby zainteresowane kulinarną tradycją regionu mogą otrzymać informacje o wybranych produktach regionalnych.

Bardziej wyrafinowane potrawy czekają na podróżnych w czasie ŚDM w niektórych lotniskowych restauracjach. Serwują one m.in. grillowanego pstrąga z Ojcowa, żurek po krakowsku w czarce chlebowej, sałatki z buncem lub bryndzą lub na szybko - kanapki z regionalnymi dodatkami - kiełbasą z Podstolic, lisiecką czy oscypkiem.

Województwo małopolskie jest polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska.

Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia posiadają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)