Nowy smak kawy w Starbucksie. Tego się nie spodziewaliśmy
Z okazji chińskiego, Księżycowego Nowego Roku popularna sieć kawiarni przygotowała specjalny napój dedykowany mieszkańcom Państwa Środka. Niestety polscy fani wieprzowiny mogą mieć problem z jego skosztowaniem.
21.02.2024 | aktual.: 21.02.2024 08:59
Jak czytamy w CNN, kawa "Abundant Year Savory Latte" (Latte obfitego, pysznego roku) jest dostępna wyłącznie w kawiarniach sieci Starbucks w Chinach. Wieprzowina jako jedno z podstawowych chińskich składników posiłków stała się bazą napoju. A dokładniej danie Dongpo rou, czyli aromatyczny przysmak przyrządzony z duszonego boczku, cukru, sosu sojowego, żółtego wina i innych przypraw.
Kawa o smaku wieprzowiny w Starbucksie
"Abundant Year Savory Latte" łączy smak Dongpou Rou w postaci sosu, espresso i mleko. Dla dekoracji dodawany jest plasterek mięsa i dodatkowy sos wieprzowy. "Jedzenie mięsa oznacza dobrobyt w nadchodzącym roku" - napisała restauracja Starbucks w poście na chińskiej platformie społecznościowej Weibo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprzedaje auta za miliony! "Tesli mi nie szkoda, traktuję ją jak lodówkę" - Robert Michalski #18
Napisano również, że napój przynosi "tradycyjne zwyczaje noworoczne do kawy" i tworzy "nieoczekiwane pikantne i słodkie smaki". Latte jest dostępne w sklepach Starbucks Reserve w Chinach.
Jak podaje CNN, napój nie należy do najtańszych. Jest bowiem wyceniony na 68 juanów, czyli blisko... 38 złotych.
Księżycowy nowy rok w Chinach
Nowy rok księżycowy rozpoczął się w sobotę 10 lutego 2024 r. Potrwa do 28 stycznia 2025 r. Będzie to rok smoka, który ma zapewnić nam dobrobyt i pomyślność.
Jak pisał portal WP Turystyka, Księżycowy Nowy Rok obchodzi się przez 15 dni. Siedem z nich jest ustawowo wolnych od pracy i ten czas świętujący zazwyczaj przeznaczają na rodzinne spotkania. Odwiedza się wówczas bliskich i dalekich krewnych oraz upamiętnia się zmarłych. Noworoczne tradycje różnią się od siebie, w zależności od regionu.
- Moja rodzina pierwszego dnia świąt zawsze wspólnie wychodzi z domu, żeby uczcić pamięć o zmarłych i się zrelaksować. Moja mama i jej siostra idą na cmentarz do dziadka, żeby zapalić dla niego banknot. To stara chińska tradycja. Chodzi o to, żeby zapewnić zmarłemu powodzenie w zaświatach - mówiła w rozmowie z portalem Chinka Pan Yang.