Szkodliwe substancje w mące. GIS wydał oświadczenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed partią mąki migdałowej. Stwierdzono w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn, czyli niebezpiecznych dla zdrowia pleśni.

GIS ostrzega przed partią mąki mąki migdałowej
GIS ostrzega przed partią mąki mąki migdałowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. NST

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega konsumentów przed kolejnym groźnym produktem, który pojawił na polskim rynku.

Chodzi o produkt: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g, produkcji RADZIOWI Sp. z o.o., numer partii: 2P13.03/2, 2P14.03/1, 2P15.03/1, 2P20.03/1, 2P21.03/1, 2P22.03/1, 2P23.03/1, 2P27.03/1, 2P28.03/2, 2P29.03/1, 2P29.03/2, 2P02.04/1, 2P03.04/1, Data minimalnej trwałości: 28-02-2025, 20-12-2024, 21-12-2024, 22-12-2024, 23-12-2024, 27-12-2024, 28-12-2024, 29-12-2024, 02-01-2025, 03-01-2025 Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obciachu zarobiła miliony! Polacy pokochali klapki Kubota - Alina Sztoch w Biznes Klasie

GIS wycofuje kilkanaście partii skażonej mąki

Biorąc pod uwagę wykryte w produkcie przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn, czyli substancji produkowanych przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi.

Ostrzeżenie GIS
Ostrzeżenie GIS© Główny Inspektorat Sanitarny

Nadmierne ilości aflatoksyn powodują zatrucie. Mają działanie kancerogenne, czyli rakotwórcze. Mogą przyczynić się do: uszkodzenia płodu, powstania mutacji genów, uszkodzenia wątroby, nerek, układu nerwowego i odpornościowego - podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Główny Inspektorat Sanitarny - misja

Jak podkreśla GIS ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)