Szkodliwe substancje w mące. GIS wydał oświadczenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed partią mąki migdałowej. Stwierdzono w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn, czyli niebezpiecznych dla zdrowia pleśni.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega konsumentów przed kolejnym groźnym produktem, który pojawił na polskim rynku.
Chodzi o produkt: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g, produkcji RADZIOWI Sp. z o.o., numer partii: 2P13.03/2, 2P14.03/1, 2P15.03/1, 2P20.03/1, 2P21.03/1, 2P22.03/1, 2P23.03/1, 2P27.03/1, 2P28.03/2, 2P29.03/1, 2P29.03/2, 2P02.04/1, 2P03.04/1, Data minimalnej trwałości: 28-02-2025, 20-12-2024, 21-12-2024, 22-12-2024, 23-12-2024, 27-12-2024, 28-12-2024, 29-12-2024, 02-01-2025, 03-01-2025 Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obciachu zarobiła miliony! Polacy pokochali klapki Kubota - Alina Sztoch w Biznes Klasie
GIS wycofuje kilkanaście partii skażonej mąki
Biorąc pod uwagę wykryte w produkcie przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn, czyli substancji produkowanych przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi.
Nadmierne ilości aflatoksyn powodują zatrucie. Mają działanie kancerogenne, czyli rakotwórcze. Mogą przyczynić się do: uszkodzenia płodu, powstania mutacji genów, uszkodzenia wątroby, nerek, układu nerwowego i odpornościowego - podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Główny Inspektorat Sanitarny - misja
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Jak podkreśla GIS ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.