Takich lodów jeszcze nie było! W ofercie smaki szynki parmeńskiej, pesto i sera owczego

Lody słone, nawiązujące do klasycznych dań włoskiej kuchni, coraz lepiej są przyjmowane i wywołują entuzjazm koneserów.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | St0rmz/Flickr.com/CC 2.0

Wraz z latem we Włoszech rozpoczęła się rywalizacja lodziarni na najbardziej oryginalne smaki. Tegoroczne propozycje to lody o smaku szynki parmeńskiej albo tradycyjnych dodatków do makaronu: sosu pesto i sera owczego z pieprzem.

Coraz częściej drobni producenci lodów łączą ich smaki z lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Czas zdumienia tymi wyczynami już minął, a lody słone, nawiązujące do klasycznych dań włoskiej kuchni, coraz lepiej są przyjmowane i wywołują entuzjazm koneserów. To kolejny etap eksperymentów po poprzednich sezonach, gdy królowały lody warzywne: selerowe, cebulowe, pomidorowe.

Cukiernicy z Ligurii wykorzystali skojarzenie, jakie natychmiast budzi ich region, czyli makaron z sosem pesto: z bazylii, serów parmezanu i pecorino, czosnku, orzeszków piniowych i oliwy. Właśnie ten smak, niekiedy w łagodnej wersji pojawia się na Riwierze w rejonie Genui. Również tam popularność zdobywa sorbet o smaku bazylii i cytryny.

W Kampanii na południu zimnym przysmakiem celebruje się jeden z największych specjałów tego regionu, czyli mozzarellę z mleka bawolic.

W Reggio Emilia w Emilii-Romanii na północy, w jednej z najbardziej "kreatywnych" lodziarni w całym kraju serwowane są lody nawiązujące do dwóch słynnych na całym świecie produktów tego regionu; szynki parmeńskiej i parmezanu.

W Lombardii do produkcji lodów wykorzystuje się dynię z Mantui, która znakomicie łączy się z likierem migdałowym amaretto.

Najbardziej "mediolańskim" daniem jest risotto z szafranem, podawane zazwyczaj w chłodniejszych porach roku. W tamtejszych lodziarniach smak ten połączono latem z klasycznym włoskim ciastem na Boże Narodzenie, panettone.

W Rzymie można zjeść lody o smaku tradycyjnego dania z makaronu ze stołecznego regionu Lacjum, czyli caccio e pepe - owczego sera pecorino z pieprzem.

Źródło artykułu:
To czytają wszyscy
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
FINANSE
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
FINANSE
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
FINANSE
Kiedyś główny nośnik. Teraz zalega w domach. Oto jak pozbyć się płyt
Kiedyś główny nośnik. Teraz zalega w domach. Oto jak pozbyć się płyt
FINANSE
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
FINANSE
Ceny szaleją. Widać już zmiany na półkach polskich sklepów
Ceny szaleją. Widać już zmiany na półkach polskich sklepów
FINANSE
Odkryj
Tyle masz czasu na skasowanie biletu. Inaczej będzie mandat
Tyle masz czasu na skasowanie biletu. Inaczej będzie mandat
FINANSE
Ogrzewanie domu za mniej niż 5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
Ogrzewanie domu za mniej niż 5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
FINANSE
To odpowiada za zmianę w wielu gminach. Miliardy na modernizację
To odpowiada za zmianę w wielu gminach. Miliardy na modernizację
FINANSE
Gratka dla fanów zbiorkomów. Kolekcjonerskie bilety tramwajowe
Gratka dla fanów zbiorkomów. Kolekcjonerskie bilety tramwajowe
FINANSE
Dopłaty do termomodernizacji. Oto szczegóły programu
Dopłaty do termomodernizacji. Oto szczegóły programu
FINANSE
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
FINANSE
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇