Targi mięsa i wędlin "Smak Polski" w Warszawie

W dniach od 20 do 21 lutego 2009 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędą się targi MIĘSO i WĘDLINY „Smak Polski”.

Spółka Zarząd Targów Warszawskich (ZTW) organizuje już po raz czwarty spotkanie producentów, dystrybutorów i usługodawców branży mięsnej. IV Targi Mięso i Wędliny "Smak Polski" odbędą się w dniach 20 - 21 lutego 2009 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Podobnie jak w 2008 r., będą okazją przedstawienia swojej oferty przez producentów mięsa, przetwórców mięsnych, dostawców surowców mięsnych i półproduktów. W targach uczestniczą też licznie przedstawiciele handlu hurtowego i detalicznego, branżowe media, a także konsumenci z Polski centralnej, ciekawi nowinek i pragnący spróbować smacznych potraw.

Dodatkowo na targach prezentowane będą również usługi, urządzenia i sprzęt techniczny stosowane w przemyśle mięsnym i handlu detalicznym.

O sukcesie ubiegłorocznych Targów zadecydowały m.in. także przeprowadzone w Pałacu Kultury i Nauki spotkania okrągłego stołu polskich producentów z największymi odbiorcami zbiorowymi: wojskiem, sklepami wielkopowierzchniowymi i firmami cateringowymi. Udział w targach wzięło 66 firm. Porównując z poprzednią edycją oznacza to wzrost liczby wystawców o 23 proc. (znacząco wzrosła lista wystawców produkujących wyposażenie dla branży mięsnej). W ciągu trzech dni targi Mięso i Wędliny odwiedziło ponad 6000 osób. Wśród nich znaczącą liczbę stanowili klienci biznesowi. Nie zabrakło gości z zagranicy, przedstawicieli handlu, reprezentujących zarówno sieci handlowe, hurtownie jak i właścicieli niewielkich sklepów mięsnych. Ważną grupę zwiedzających stanowili przedstawiciele gastronomii i firm cateringowych, a to ze względu na stale rosnące ich znaczenie jako odbiorców produkcji zakładów mięsnych.

Targowa konferencja

W ramach targów w piątek 20 lutego br. w godzinach od 11 do 16.30 odbędzie się konferencja i trzy panele dyskusyjne przy okrągłych stołach: wojsko, catering i sklepy wielkopowierzchniowe. Panel dyskusyjny pt. „Zaopatrzenie w mięso i jego przetwory dla służb mundurowych” poprowadzą pułkownik Paweł Kler z Wojskowego Ośrodka Badawczo – Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, pułkownik Dariusz Spychała oraz Witold Choiński, prezes Stowarzyszenia Polskie Mięso.

Dyskusję o ceteringu zatytułowaną „Określenie partnera dla sieci cateringowej w celu koordynacji dostaw mięsa w całej Polsce” poprowadzi Robert Modzelewski, prezes firmy EUREST, dyrektor Związku Pracodawców Sektora Cateringu Kontraktowego. Z kolei moderatorem panelu „Polska żywność wygra z sytuacją ekonomiczną dzisiejszych problemów na rynku” będzie Maria Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Ponadto udział w panelu dyskusyjnym zapowiedzieli czołowi przedstawiciele reprezentujący m.in.; sklepy wielkopowierzchniowe, służby mundurowe odpowiedzialne za zaopatrzenie dla wojska, producentów mięsa, wędlin, alkoholi, pieczywa, artykułów spożywczych, hurtownie, importerów i eksporterów, portale handlowe, przedstawiciele Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawiciele poszczególnych urzędów marszałkowskich, przedstawiciele Stowarzyszenia Polskie Mięso, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy oraz wszystkich związanych bezpośrednio i pośrednio z rynkiem polskiej żywności. Komisarzem targów jest Karolina Chrzanowska.

Nie tylko mięso

Poza wystawcami z branży mięsnej na targach pojawią się też producenci innych artykułów spożywczych: pieczywa, napojów, przypraw, wyrobów alkoholowych, maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego a nawet akcesoriów kuchennych.

Drugi dzień targów będzie dniem piwnym, z testowaniem produktów browarów regionalnych. Tego dnia szefowie browarów regionalnych opowiedzą o swoich markach. Odbędzie się też konkurs kulinarny gospodyń na najlepszy staropolski przepis z gotowaniem na żywo, według tradycyjnej receptury. Podsumowaniem targów będzie wręczenie nagród Orła Agrobiznesu oraz rozstrzygnięcie konkursu dla gospodyń.

Autor: JS
wtorek, 10 lutego 2009

Wybrane dla Ciebie
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany przed igrzyskami. Zimowy raj wprowadza obowiązkowe kaski
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
Zmiany w PSZOK-u. Od 1 grudnia nie oddamy tych odpadów
Kiedyś główny nośnik. Teraz zalega w domach. Oto jak pozbyć się płyt
Kiedyś główny nośnik. Teraz zalega w domach. Oto jak pozbyć się płyt
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Ceny szaleją. Widać już zmiany na półkach polskich sklepów
Ceny szaleją. Widać już zmiany na półkach polskich sklepów
Tyle masz czasu na skasowanie biletu. Inaczej będzie mandat
Tyle masz czasu na skasowanie biletu. Inaczej będzie mandat
Ogrzewanie domu za mniej niż 5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
Ogrzewanie domu za mniej niż 5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
To odpowiada za zmianę w wielu gminach. Miliardy na modernizację
To odpowiada za zmianę w wielu gminach. Miliardy na modernizację
Gratka dla fanów zbiorkomów. Kolekcjonerskie bilety tramwajowe
Gratka dla fanów zbiorkomów. Kolekcjonerskie bilety tramwajowe
Dopłaty do termomodernizacji. Oto szczegóły programu
Dopłaty do termomodernizacji. Oto szczegóły programu
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram