Trzy wyjątkowe dni w Kijowie z Institute Hyalual
Firma Institute Hyalual Poland zaprosiła swoich lekarzy ekspertów na wyjątkowy, ekskluzywny wyjazd do przepięknej stolicy Ukrainy Kijowa.
27.02.2018 | aktual.: 28.02.2018 14:59
Wschód to bardzo atrakcyjny kierunek do zwiedzania. Doktor Ewa Rybicka z warszawskiej kliniki Estetica Nova, doktor Monika Królikowska-Antczak z łódzkiej kliniki Antamed i doktor Robert Chmielewski z warszawskiej kliniki Prime Clinic wraz z osobami towarzyszącymi i zespołem Institute Hyalual Poland spędzili w Kijowie wyjątkowe trzy dni. Polscy eksperci mieli okazję poznać piękno ukraińskiej stolicy, jej zabytki i wyjątkową atmosferę, ale również doświadczyć wielkiej miejscowej gościnności, spróbować specjałów kuchni regionu, a przy okazji poznać nowe produkty marki Institute Hyalual oraz renomowane kijowskie kliniki medycyny estetycznej.
Institute Hyalual słynie z doskonałych produktów do iniekcji, w których wykorzystywane jest unikatowe połączenie bursztynianu sodu i kwasu hialuronowego, to Electri i Xela Rederm. Marka uzupełnia portfolio swoich produktów do iniekcji o świetne produkty po zabiegach, m.in. kremy w sprayu Profi DeLux oraz hydrożelowe maski peptydowe WOW Mask. W Kijowie polscy eksperci poznali nowości koncernu, m.in. nowoczesny roller Xela Shape.
Wyjazd skoncentrowany był jednak na pokazaniu w pigułce piękna ukraińskiej stolicy. Goście zwiedzili m.in największą atrakcję Kijowa, czyli rozległy kompleks monasterów Ławra Peczerska, obejrzeli błękitne fasady monasteru św. Michała Archanioła oraz dumnie górującą nad całym Kijowem cerkiew św. Andrzeja. Przespacerowali się brzegiem malowniczego Dniepru oraz odwiedzili plac Europejski, na którym rozegrał się historyczny Euromajdan.
Miłym elementem pobytu w Kijowie była kulinarna podróż po specjałach ukraińskiej kuchni, która jest wynikiem krzyżowania się różnych wpływów historycznych i etnicznych. To właśnie w tych specjałach echem odbijają się smaki kuchni kaukaskiej, polskiej, tatarskiej, rumuńskiej, rosyjskiej czy żydowskiej. W pierwszym dniu gospodarze pokazali polskim gościom swoje narodowe dania. Najbardziej znanym z nich są wareniki, czyli niezwykle delikatne, nieduże pierożki z parzonego ciasta.
Barszcz ukraiński, którego nie trzeba specjalnie nam przedstawiać. Polscy goście mogli spróbować również jedzenia podanego w niezwykły sposób, czyli żarkoje („ciepłe”), to mięsno-warzywny gulasz serwowany w wysokim glinianym naczyniu, które zamyka specjalnie zapieczony chleb stanowiący równocześnie przykrycie – wystarczy je zdjąć, odwrócić i umieścić w nim porcję gulaszu. Uzupełnieniem biesiady w ukraińskim stylu były pampuszki, czyli nawiązujące do naszych pączków smażone pączki i syrnyki, czyli placuszki ze smażonego białego sera oraz doskonałe ukraińskie nalewki, które swoim smakiem zachęcały do wznoszenia licznych toastów.
W drugim dniu Institute Hyalual zaprosił lekarzy do bardzo modnej nowoczesnej restauracji, gdzie królował kawior, ryby i inne wykwintne potrawy przyrządzone w ciekawy sposób.
- Wspaniały wyjazd, magiczne miejsca, świetna atmosfera, ogromna gościnność - opisuje wyjazd dr Ewa Rybicka z Kliniki Estetiqa Nowa. - bardzo interesują mnie wschodnie kierunki i na pewno jeszcze wrócę na Ukrainę. Dziękuję Irinie i Dimitrowi Liwszycom z Institute Hyalual Poland za zaproszenie na ten wyjątkowy wyjazd, a Kati Yaremenko za wspaniałą opiekę – mówi na koniec.