Uważaj na ser niderlandzki kozi. GIS wykrył w nim groźną bakterię
Ostrzeżenie publiczne dotyczy produktu "Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi" z wszystkimi datami przydatności do spożycia. Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu sera ze sprzedaży.
30.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:30
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Dotyczy ono wycofania z obrotu produktu „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi”. Decyzja odnosi się do wszystkich terminów przydatności do spożycia.
Jak ujawnia GIS, to producent - Jermi Käsewerk GmbH oraz Lidl Sp. z o.o. sp. k. poinformował o wycofaniu z obrotu i od konsumentów tego produktu, gdyż nie można wykluczyć w nim obecności bakterii Listeria monocytogenes.
Służby sanitarne monitorują proces wycofywania produktów prowadzony przez dystrybutora. Choć wśród zaleceń jest informacja o możliwości zakażenia wszystkich partii produktu, w jednym ze sklepów sieci Lidl udało nam się odnaleźć informację o wycofaniu tylko konkretnych partii.
GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych.
Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu a nawet sepsy.