W tym roku pszczelarze uzyskają ok. 18 tys. ton miodu
Polski Związek Pszczelarstwa szacuje, że w tym roku pszczelarze uzyskają ok. 18 tys. ton miodu, czyli o ok. 2 tys. ton więcej niż w 2009 r. Choć cena miodu rośnie, nie ma kłopotów z jego sprzedażą - poinformował PAP prezes Związku Tadeusz Sabat.
09.08.2010 | aktual.: 09.08.2010 19:48
- Ten rok nie będzie taki zły, jak się wydawało na wiosnę. Wtedy z powodu zimnej i deszczowej pogody pszczoły nie latały, teraz nadrabiają i pszczelarze nie mogą narzekać, że miodu nie ma - powiedział Sabat. Przyznał jednak, że w niektórych regionach, zwłaszcza w południowo-wschodniej części kraju miodu nie ma, ale za to jest go więcej niż w ubiegłym roku np. na Opolszczyźnie czy na Dolnym Śląsku. Nieźle jest także na Mazowszu.
Mniej jest miodów, które uzyskuje się na wiosnę - rzepakowego i akacjowego. Natomiast jest miód lipowy, wielokwiatowy, gryczany i ze spadzi liściastej. Jeszcze w tym roku pszczoły dostarczą miód wrzosowy, z nawłoci (z roślin astrowatych) i ze spadzi iglastej - powiedział Sabat.
Zdaniem prezesa PZP, pszczelarze do tej pory uzyskali średnio po 8-10 kg miodu z ula. W sumie już zebrano ok. 16 tys. ton tego produktu, czyli tyle, co w ubiegłym roku. - Ubiegły rok był kiepski, myślę, że ten będzie lepszy - powiedział Sabat.
Miód z roku na rok drożeje - przede wszystkim miody gatunkowe, które sprzedają producenci bezpośrednio na rynku. O ile w skupie za kilogram miodu firmy płacą 9-13 zł/kg, to pszczelarz litrowy słoik oferuje konsumentowi na stołecznych targowiskach w cenie 25-35 zł. Na Śląsku jest on o 2-3 zł droższy.
- Nie ma żadnego problemu ze zbytem miodu, dziś 70 proc. pszczelarzy sprzedaje miód w ramach sprzedaży bezpośredniej - podkreślił Sabat. Dodał, że Związek pracuje nad nowym systemem znakowania miodu - będzie on gwarantował wysoką jakość tego produktu.
W naszym kraju pszczelarstwem zajmuje się ok. 35 tys. osób, z tego prawie 30 tys. należy do PZP.
Polacy najchętniej jedzą miód wielokwiatowy. Jest on najtańszy i jest go najwięcej, zaliczany jest on do tzw. miodów ciemnych. Poza miodami ciemnymi rozróżnia się miody jasne i spadziowe. Miód zawiera cukry proste (glukozę i fruktozę), białka, enzymy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki. O smaku miodu decydują głównie kwasy organiczne, o jego zapachu - olejki eteryczne, a o kolorze barwniki (flawony, antocjany, karotenoidy, chlorofil). Miody mają szeroką gamę kolorów, poczynając od białego przez kremowy, żółty aż do brązowego, a nawet zielonkawego. Miody jasne są delikatniejsze w smaku, smak ciemnych jest zazwyczaj ostry.