Szkodzi zdrowiu. W Niemczech jest zakazana. Polacy nadal ją piją
Choć w wielu krajach herbaty ziołowe oraz preparaty zawierające senes zostały już wycofane ze sprzedaży, w Polsce nadal można je kupić. Jednak eksperci nie mają wątpliwości – jego regularne stosowanie może być niebezpieczne dla zdrowia.
Senes to zioło popularne przede wszystkim wśród osób borykających się z zaparciami. Jak podaje rynekzdrowia.pl, choć często bywa reklamowany jako skuteczny sposób na "oczyszczanie organizmu", jego regularne spożywanie może pogorszyć naturalne funkcje przewodu pokarmowego, a w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do uszkodzenia wątroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy na Podlasiu o truskawki. " Jedz albo wyrzuć"
W Niemczech i Wielkiej Brytanii już zakazane
W krajach takich jak Niemcy, Wielka Brytania, Kanada, Australia czy Nowa Zelandia produkty z senesem zostały wycofane z rynku po licznych zgłoszeniach powikłań zdrowotnych u osób, które nadużywały tych preparatów.
Tymczasem w Polsce brakuje jednoznacznych regulacji, a preparaty z senesem funkcjonują jako suplementy diety, co oznacza, że nie przechodzą tak restrykcyjnych kontroli jak leki.
Długotrwałe stosowanie senesu wiąże się z ryzykiem uszkodzenia wątroby. Co więcej, organizm zaczyna domagać się coraz większych dawek, by osiągnąć ten sam efekt, co może prowadzić do bólów brzucha, chronicznej biegunki i ogólnego osłabienia.
Zioła te są szczególnie ryzykowne dla kobiet w ciąży i miesiączkujących, mogąc nasilać krwawienia i wywoływać skurcze macicy. W Polsce brakuje regulacji i świadomości zagrożeń związanych z ich stosowaniem. Eksperci zalecają konsultację z lekarzem przed sięgnięciem po takie preparaty.
Te produkty mają negatywny wpływ na nasze zdrowie
Poważne zagrożenie dla naszego zdrowia stanowią również również tłuszcze trans, obecne w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Jak pisaliśmy w WP Finanse, w 2003 r. Duńska Rada ds. Żywienia zakazała stosowania tłuszczów trans w żywności.
Skąd mamy wiedzieć, że dany produkt go zawiera? Na etykiecie, w składzie produktu szukajmy napisów "częściowo uwodorniony tłuszcz" np. palmowy, kokosowy, rzepakowy lub "częściowo utwardzony tłuszcz" (czasem olej).
Najwięcej tłuszczów trans można znaleźć w: smażonym jedzeniu, mrożonych produktach, margarynach i tłuszczach roślinnych utwardzonych czy pieczywie cukierniczym.