Polacy się nimi zajadają. W Danii zakazane już od 20 lat

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko miażdżycy i chorób serca
Tłuszcze trans zwiększają ryzyko miażdżycy i chorób serca
Źródło zdjęć: © Pexels

27.07.2024 14:51, aktual.: 01.08.2024 13:36

Wiele popularnych produktów spożywczych zawiera tłuszcze trans, które stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Mimo że Dania zakazała ich stosowania już dwadzieścia lat temu, dla wielu Polaków nadal są codziennym elementem diety.

Jak podaje portal zielony.onet.pl, już w 1993 r. Duńczycy dostrzegli problem związany z tłuszczami trans, kiedy opublikowano badanie naukowe wykazujące, że zwiększają one ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W 2003 r. Duńska Rada ds. Żywienia zakazała stosowania tłuszczów trans w żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłuszcze trans powstają podczas uwodornienia (utwardzania) olejów roślinnych. Oczywiście same oleje nie są szkodliwe, ale w procesie ich utwardzania zmieniają swoje właściwości. Producenci dodają utwardzone tłuszcze do produkcji żywności, bo to tani i bardzo opłacalny składnik. Skąd mamy wiedzieć, że dany produkt go zawiera? Na etykiecie, w składzie produktu szukajmy napisów "częściowo uwodorniony tłuszcz" np. palmowy, kokosowy, rzepakowy lub "częściowo utwardzony tłuszcz" (czasem olej).

Gdzie znajdują się tłuszcze trans?

Najwięcej tłuszczów trans można znaleźć w przetworzonych produktach spożywczych, takich jak:

  • smażone jedzenie (np. frytki, kurczaki panierowane),
  • pieczywo cukiernicze (ciasta, pączki, drożdżówki),
  • mrożone i gotowe produkty (mrożone pizze, gotowe dania),
  • słodycze i przekąski (czekoladki, batoniki, popcorn do mikrofali, chipsy),
  • margaryny i tłuszcze roślinne utwardzone.

Warto przy tym wiedzieć, że w Polsce producenci są zobligowani do ograniczania zawartości tłuszczów trans w produktach. Do obrotu dopuszczone są wyłącznie produkty zawierające poniżej 2 g izomerów kwasów tłuszczowych trans w 100 g tłuszczu.

Dlaczego tłuszcze trans są szkodliwe?

Tłuszcze trans podnoszą poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca i miażdżycy. Jednocześnie obniżają poziom "dobrego" cholesterolu (HDL), który pomaga usuwać cholesterol z tętnic. Powodują także stany zapalne, które mogą uszkadzać naczynia krwionośne. Dodatkowo, podnoszą ryzyko insulinooporności, co może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Zamiast tłuszczów trans, warto wybierać zdrowsze opcje, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu. Oto kilka propozycji podanych przez portal:

  • tłuszcze nienasycone: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy i olej z awokado.
  • tłuszcze wielonienasycone: olej rybny, olej lniany, olej sojowy, orzechy i nasiona, takie jak siemię lniane i nasiona chia.
  • orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pestki dyni i słonecznika,
  • awokado: pomaga obniżać poziom LDL,
  • ryby: łosoś, makrela, sardynki i pstrąg są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na serce.
  • produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, owies, quinoa i pełnoziarniste pieczywo,
  • owoce i warzywa: bogate w błonnik, witaminy oraz minerały.
Źródło artykułu:WP Finanse
tłuszcze transtłuszczeżywność
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (76)
Zobacz także