Trwa ładowanie...
d2zc5a6

Wojna o kebaby. To może być koniec tego przysmaku w Europie

Socjaldemokraci i Zieloni w Komisji Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego chcą wprowadzić zakaz stosowania fosforanów w mięsie na kebab - podaje "Deutsche Welle". To może oznaczać koniec tego przysmaku w Europie. W samych Niemczech sprzedawanych jest 2,2 mln porcji kebabu dziennie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
W unijnych przepisach jest luka prawna, która powoduje, że użycie fosforanów nie jest ani oficjalnie dozwolone, ani definitywnie zakazane
W unijnych przepisach jest luka prawna, która powoduje, że użycie fosforanów nie jest ani oficjalnie dozwolone, ani definitywnie zakazane (East News, Fot: East News)
d2zc5a6

Dlaczego fosforany są tak ważne? Są stosowane w zamrożonym mięsie do produkcji kebabu. Zatrzymują w nim wodę, chroniąc mięso przed wysuszeniem i rozpadem podczas pieczenia na pionowym rożnie. Przeciwnicy fosforanów uważają, że mogą być one szkodliwe dla zdrowia i wywoływać choroby układu krążenia. Przywołują badania z 2012 r., które wskazują na potencjalny związek między dodatkami fosforanowymi do żywności a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz też: Najbardziej kaloryczne potrawy świata

Tymczasem według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest inaczej i nie można przypisać zwiększenia ryzyka zachorowań spożyciu fosforu. EFSA podaje, że spożycie 4200 mg fosforanów dziennie jest nieszkodliwe. Tymczasem porcja kebabu zawiera ich 134 mg.

d2zc5a6

Na razie w unijnych przepisach jest luka prawna, która powoduje, że użycie fosforanów nie jest ani oficjalnie dozwolone, ani definitywnie zakazane. Komisja Europejska chce, by do mięsa na kebaby można było legalnie dodawać m.in. kwas fosforowy i polifosforany. Ich oznaczenie to E 338-452.

Jednak plany te może zniweczyć komisja ochrony środowiska Parlamentu Europejskiego, która stoi na stanowisku, że fosforany szkodzą. Ich przeciwnikami są przede wszystkim socjaldemokraci i Zieloni.

Renate Sommer, europosłanka z ramienia CDU, uważa natomiast, że zakaz użycia fosforanów może doprowadzić do likwidacji produkcji kebabu. Głównie dlatego, że nie ma alternatywy dla stabilizacji fosforanami mięsa na rożen. – 80 procent mięsa na kabab sprzedawanego w UE pochodzi z Niemiec. Wstrzymanie produkcji mięsa oznaczałoby straty rzędu 10,5 mln euro dziennie oraz utratę 110 tys. miejsc pracy – twierdzi cytowana przez Deutsche Welle europosłanka.

Głosowanie ma się odbyć na sesji plenarnej w Strasburgu, którą zaplanowano na 11-14 grudnia. Jeśli PE poprze sprzeciw komisji zdrowia bezwzględną większością głosów (376), wniosek KE zostanie zablokowany.

d2zc5a6

Podziel się opinią

Share
d2zc5a6
d2zc5a6