Trwa ładowanie...

Wysyp grzybów w lasach. Przysmak Polaków w dobrej cenie

Sezon dla grzybiarzy w pełni. Po chudych latach nastąpił ich prawdziwy wysyp. Ile zapłacimy za swoje ulubione grzyby?

Wysyp grzybów w lasach. Przysmak Polaków w dobrej cenieŹródło: Fotolia, fot: Ivan Kmit
d2u7ndk
d2u7ndk

Jak donosi "Dziennik Wschodni", za tekturowy pojemniczek po malinach wypełniony podgrzybkami przygotowanymi do marynowania na targu trzeba dać 10 zł. Za większe sztuki przeznaczone do suszenia lub na zupę cena spada do 7 zł. 250 g borowików kosztuje na targowisku ok. 14 zł. Wytłaczanka po malinach z koźlarzami dostępna jest za 7 zł, natomiast rydze sprzedawane są po 12 zł. Zakup 5-6 kani wiąże się z wydatkiem rzędu 7 zł.

Jeszcze inaczej było na początku września. "Kilogram najtańszych podgrzybków kupimy za 24 zł. Prawdziwki to koszt rzędu 29-32 zł za kilogram. Jeszcze droższe są rydze i kurki, które nabędziemy za 35-39 zł za kilogram, z kolei sprzedawane na sztuki kanie kosztują od 2 do 5 zł" – pisała Gazeta Wrocławska.

Jak bezpiecznie zbierać grzyby

Z danych serwisu fresh-market.pl wynika, że za 100 gram suszonych podgrzybków lub borowików w ostatnim tygodniu września trzeba było dać 15-65 złotych.

d2u7ndk

Przysmaku Polaków na targach nie brakuje. Królują podgrzybki i prawdziwki, choć sporo też jest kurek i koźlarzy. Gdy sami wybieramy się na grzybobranie musimy pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne.

Jeśli mamy jakieś wątpliwości, możemy udać się do Stacji Sanitarno- Epidemiologicznych. Sanepid apeluje, żeby byś ostrożnym, bo może skończyć to się nawet śmiercią. Przypominają, żeby początkujący grzybiarze dokładnie sprawdzali, co ląduje w ich koszyku.

d2u7ndk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2u7ndk