Trwa ładowanie...
d38tfrn

Wzrost cen żywności w '09 o 3,9 proc. i o 0,8 proc. w '10 możliwy - Świetlik z IERiGŻ

26.6.Warszawa (PAP) - Zdaniem Krystyny Świetlik, eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, szacunki NBP dotyczące wzrostu cen żywności w 2009 roku o 3,9...

d38tfrn
d38tfrn

26.6.Warszawa (PAP) - Zdaniem Krystyny Świetlik, eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, szacunki NBP dotyczące wzrostu cen żywności w 2009 roku o 3,9 proc. i 0,8 proc. w 2010 są trafne. W lecie żywność będzie tanieć.

W opublikowanej w piątek centralnej ścieżce projekcji inflacji, NBP prognozuje wzrost cen żywności w 2009 roku na poziomie 3,9 proc.

Z danych GUS wynika, że w maju ceny żywności i napojów alkoholowych wzrosły r/r o 5,2 proc., zaś od stycznia do maja o 4,4 proc.

"W okresie letnim dojdzie do obniżki cen żywności. Zazwyczaj ceny żywności malały za sprawą spadku cen warzyw i owoców. Obniżenie średniorocznego wskaźnika jest też nieuniknione ze względu na malejący popyt. Mamy spowolnienie dynamiki dochodów, gorszą sytuację na rynku pracy" - powiedziała w rozmowie z PAP Świetlik.

d38tfrn

"W bieżącym roku, w czerwcu, lipcu, może do połowy sierpnia, możemy spodziewać się ujemnej dynamiki cen miesiąc do miesiąca" - dodała.

Zdaniem Świetlik, ceny żywności w grudniu 2009 roku będą wyższe wobec grudnia 2008 roku o ok. 4-5 proc.

W czerwcowej projekcji inflacji NBP przewiduje wzrost cen żywności w roku 2010 na poziomie 0,8 proc.

"Taka liczba ma uzasadnienie. Czynniki kształtujące ceny są jednak nieprzewidywalne - zbiory, plony. Spodziewam się wzrostu produkcji żywca wieprzowego, co zahamuje wzrost cen. Mięso ma największy wpływ na dynamikę cen żywności. Można przypuszczać, że także artykuły mleczarskie nie będą drożeć, czyli stabilizacja cen jest możliwa" - powiedziała.

"Sytuacja popytowa i podażowa uzasadnia, że ceny żywności będą w 2010 roku wyższe o ok. 1 proc r/r" - dodała.

Nikodem Chinowski (PAP)

nik/ pam/

d38tfrn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38tfrn