Zarobki w Polsce. Napiwki mogą obniżyć pensje kelnerów

Wpływ otrzymywania napiwków może być dwojaki - z jednej strony mogą stanowić one nawet połowę wynagrodzenia pracowników, a z drugiej domniemane wpływy z nich powodują, że pracodawcy obniżają stawki godzinowe nawet do 6 zł/h. Nie wiadomo, który z efektów przeważa. Wysokość otrzymanego napiwku zależy od wielu czynników – jakości obsługi, nastroju, a nawet… płci, wieku i poglądów politycznych klienta.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Iakov Filimonov
Izabela Walaszek

W Polsce formalne unormowania nie istnieją, a te kulturowe również nie zdążyły się jeszcze wykształcić. Zostawianie lub niezostawianie napiwku jest kwestią dobrowolną i każdy Polak może do niej podchodzić według swojego uznania. W przeprowadzonej niedawno wśród czytelników WP sondzie 80 proc. głosujących wypowiedziała się przeciwko temu, by 10-proc. napiwek był zawsze dodawany do rachunku.

Z badania "Konsument w restauracji" przeprowadzonego przez SGH w 2014 r. wynika, że 21 proc. respondentów deklaruje, że zawsze zostawia napiwek kelnerowi w restauracji, a tylko 3 proc. z nich nigdy tego nie robi. Zostawiane dodatki w większości przypadków (64 proc. respondentów) oscylują w okolicach 6-10 proc.

Niestety nie istnieją żadne kompleksowe badania dla Polski opisujące czynniki wpływające na wysokość napiwków. Dlatego postanowiliśmy o zdanie zapytać dla odmiany drugą stronę – czyli pracowników, którzy takie dodatki otrzymują.

- Największym kryterium, co do napiwku, jest standard lokalu – mówi Konrad, który pracował już w swoim życiu jako kelner, barista, barman, a obecnie współpracuje z męskimi fryzjerami. - Nie ma co liczyć na napiwki od najstarszych klientów oraz studentów – dodaje.

- Stało się już niemal standardem, że po każdym rachunku zostaje napiwek: złotówka, dwie, a czasami naprawdę spore kwoty. Najczęściej napiwki dają ludzie młodzi – tacy w wieku 25-40 lat – uważa Anita, która pracuje jako kelnerka w restauracji. - Starsi ludzie wolą pochwalić, czasami poprosić właściciela, żeby podziękować za wzorową usługę – dodaje.

Zobacz też, jak dawać napiwki, by nie strzelić gafy:

Bardzo często ze względu na domniemane dodatkowe wpływy kelnerów obniżane są ich stawki godzinowe. - W Warszawie w lepszych lokalach jest przyjęte, że warunki finansowe są marne, bo napiwki są super. Lokale, w których dostaje się je często i są one wysokie, mogą sobie pozwolić na słabe warunki, bo i tak znajdą chętnych do pracy – zaznacza Konrad.

- Są knajpy w centrum, które znają swoją klientelę i wiedzą, jak duże napiwki może osiągnąć obsługa. Skutkuje to stawkami 6 zł/h – mówi Maciej, który w branży pracuje od kilku lat, głównie jako menadżer.

- Napiwki to zwykle około 1/3 czy nawet połowy mojej stałej pensji. Wiem jednak, że utrzymałabym się i bez nich, ponieważ nigdy nie wliczam ich do comiesięcznych dochodów. Zawsze mam gdzieś z tyłu głowy, że może ich nie być w tym miesiącu – dodaje Anita.

A jak płacą Amerykanie?

Z badania przeprowadznego wśród dorosłych Amerykanów przez CreditCards.com wynika, że wysokość napiwków może zależeć od czynników, takich jak płeć, poglądy polityczne czy miejsce zamieszkania klienta. Najwyższe bonusy dla pracowników w Stanach Zjednoczonych zostawiają mężczyźni, republikanie, klienci płacący kartami kredytowymi lub debetowymi oraz mieszkańcy północno-wschodnich stanów. Średnia wysokość napiwków zostawianych przez te grupy w restauracjach to około 20 proc. kwoty płaconej przez klienta. Kobiety, demokraci, klienci pochodzący z południa oraz ci płacący gotówką zostawiali napiwki w wysokości średnio 15-16 proc.

- Największe napiwki daję nie w knajpach, a u fryzjera – mówi nam Rafał, 25-letni mieszkaniec Warszawy. Powód? - Po prostu uważam, że fryzjerka życzy sobie za mało w stosunku do oferowanych usług. Dlatego dobrowolnie daję więcej.

To, o czym mówi Rafał, znajduje również potwierdzenie we wspomnianym raporcie CreditCards.com. Wynika z niego, że u fryzjera 67 proc. klientów zawsze zostawia napiwek, w kawiarniach jest to już tylko 29 proc., a w przypadku hotelowych pokojówek – 27 proc. Warto jednak zaznaczyć, że taki dodatek do pensji w Polsce kojarzy się głównie z usługami kelnerskimi.

Dodatkowe wyrazy uznania dla pracowników budzą kontrowersje – z jednej strony są sposobem na docenienie dobrej obsługi, z drugiej mogą prowadzić do zaniżania płac godzinowych dla pracowników. Czasami uważane są za obowiązek czy przejaw dobrego wychowania, czasami za niepotrzebne wymagania, skoro klient i tak za usługę płaci, a pracownik dostaje swoje wynagrodzenie.

W różnych krajach bywa z nimi różnie - są wliczone w rachunek jak we Francji, Portugalii czy Włoszech, są normą kulturową jak w USA, albo są traktowane jako obraza - jak w Japonii. Wydaje się, że w Polsce - póki co - nie ukształtował się żaden trwały model zachowania. A może powinien?

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia