Zawód kucharza w oczach Polaków

Atrakcyjny, dobrze płatny, dający możliwości rozwoju

Obraz

Potwierdzają to eksperci branży HR mówiąc, że kucharze to dziś jedni z najbardziej poszukiwanych fachowców. Raport „Zawód kucharza w oczach Polaków” został opublikowany w związku ze zbliżającym się finałem „Zgotuj sobie sukces” – ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych.

Polacy postrzegają zawód kucharza jako atrakcyjny (73%), dający szerokie możliwości rozwoju zawodowego i podwyższania swoich kwalifikacji (72%). Dla 16% Polaków zawód kucharza jest gwarancją wysokiego wynagrodzenia. Co dziesiąty ankietowany przyznaje, że przyszłość kulinarna determinowana jest tradycjami rodzinnymi. Jak podkreślają eksperci rynku HR, w znalezieniu pracy coraz większą rolę odgrywa nie wyższe wykształcenie, a praktyczne umiejętności przyszłych pracowników. Potwierdza to raport „Zawód kucharza w oczach Polaków” – ponad połowa respondentów dostrzega, że to właśnie umiejętności i wiedza o gotowaniu są podstawą wykonywania zawodu kucharza, a co 10 ankietowany przyznaje, że ważna jest chęć doskonalenia umiejętności.

Rozwój i podnoszenie kwalifikacji zawodowych to również główny kierunek działań prowadzonych w ramach wsparcia sektora HoReCa przez MAKRO. Sieć do tej pory przeszkoliła 5309 właścicieli lokali gastronomicznych, regularnie organizuje „Zgotuj sobie sukces” – konkurs dla młodych kucharzy, rozwija również ofertę innowacyjnych rozwiązań dla sektora HoReCa.

Także eksperci rynku pracy podkreślają, że chęć ciągłego rozwijania się i kształcenia jest kluczowa na rynku pracy. - Ważne jest, aby jeszcze w czasie pobierania nauki młodzi ludzie dbali o odpowiednie kwalifikacje. Na rynku występuje duże zapotrzebowanie na fachowców, którzy posiadają udokumentowane doświadczenie zawodowe. Warto, aby przyszli pracownicy brali udział w dodatkowych szkolenia, konkursach lub olimpiadach, które dodatkowo będą świadczyć o ich aktywności i chęci zdobywania nowej wiedzy – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

O tym, że podnoszenie kwalifikacji zawodowych opłaca się, przekonał się Michał Szcześniak, uczestnik dwóch edycji konkursu Zgotuj sobie sukces, skierowanego do uczniów szkół o profilu gastronomiczno – hotelarskim.

- Pierwsza edycja Zgotuj sobie sukces była dla mnie dobrą lekcją, która pozwoliła sprawdzić poziom moich umiejętności. Ocena jury, składającego się z uznanych autorytetów sztuki kulinarnej, pokazała nad czym muszę jeszcze popracować. Na efekty nie trzeba było długo czekać. W kolejnej, zeszłorocznej, edycji konkursu, wraz z kolegą zdobyliśmy główną nagrodę – mówi Michał Szcześniak. Udział w konkursach gastronomicznych to zatem nie tylko możliwość edukacji na temat trendów rynkowych, ale przede wszystkim szansa sprawdzenia się i zaplanowanie własnego rozwoju.

Michał Szcześniak przyznaje, że pracodawcy zwracają uwagę na dodatkową aktywność osób, ubiegających się o pracę. – Oczywiście wygranie branżowego konkursu bardzo dobrze wygląda w CV, jednak sam fakt brania udziału w olimpiadach pokazuje, że chcemy się doskonalić i będziemy angażować się w pracę, stale rozwijać, nie spoczywając na laurach – dodaje.

Badanie dotyczące postrzegania zawodu kucharza zostało zrealizowane w dniach od 13 do 16 października 2011 r. na losowej, reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej przez TNS OBOP na zlecenie MAKRO Cash & Carry, organizatora konkursu Zgotuj sobie sukces.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy