Zgłosili pożar budynku. Na miejscu okazało się, że to tylko oscypki
W Krośnicy w Małopolsce doszło do fałszywego alarmu pożarowego. Mieszkańcy myśleli, że płonie budynek, ale przyczyną zadymienia okazało się wędzenie oscypków.
Jak podaje portal RMF24, sytuacja miała miejsce w Krośnicy w woj. małopolskim, gdzie mieszkańcy zgłosili pożar budynku. Na miejsce przybyli strażacy z powiatu nowotarskiego, jednak szybko okazało się, że nie ma żadnego zagrożenia.
"Przyczyną zadymienia jest... wędzenie tradycyjnych oscypków" - relacjonował portal Małopolska Alarmowo.
Skąd wziął się dym?
Jak przypomina rmf24.pl, oscypek to tradycyjny produkt mleczny z Małopolski, znany z charakterystycznego zapachu wędzenia. Wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2005 r., jest wytwarzany od maja do października, kiedy owce są wypasane na górskich halach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biedronka rozpycha się na Słowacji. Czy jest taniej niż w Polsce? Sprawdzamy
"Sezon na oscypki trwa od maja do października” - informuje Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Oscypki mają długą historię, sięgającą czasów pasterzy wołoskich, którzy przyprowadzili zwyczaj na Podhale. Produkcja oscypków jest ściśle związana z tradycyjnymi metodami przetwarzania mleka.
Poza sezonem, zgodnie z tradycją, nie powinno się ich produkować, ponieważ mleko owcze nie jest dostępne w odpowiedniej ilości i jakości.