Trwa ładowanie...

Zmiany dotyczące alkoholi. Wchodzą w życie już za kilka dni

Wprowadzono nowe przepisy jasno określające, które napoje alkoholowe mogą być określane mianem nalewek. Ze względu na te regulacje, już niedługo ze sklepów mogą zniknąć produkty, które nie spełniają tych wymogów. Znamy szczegóły.

Zmiany wchodzą w życie 19 sierpnia Zmiany wchodzą w życie 19 sierpnia Źródło: East News, fot: Sebastian Nowik/REPORTER
d3fjfbm
d3fjfbm

Od lutego obowiązuje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zmienia zasady informowania o napojach alkoholowych. Nowe regulacje dotyczą między innymi zasad używania nazwy "nalewka" na etykietach oraz obowiązku podawania faktycznej zawartości alkoholu w napojach oferowanych w kawiarniach i barach.

Za dwa miesiące kończy się okres przejściowy

19 sierpnia kończy się okres przejściowy, który umożliwia producentom dostosowanie swoich produktów do nowych norm etykietowania. Produkty wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie nowych przepisów, oznaczone jako "nalewka", mogą być sprzedawane aż do wyczerpania zapasów, nawet jeśli nazwa nie spełnia nowych kryteriów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niepokój w Niemczech. Meczet w Hamburgu powiązany z terroryzmem

Ochrona terminu "nalewka"

W unijnych przepisach dotyczących oznaczania napojów spirytusowych nie ma pojęcia "nalewka". Jest to termin specyficzny dla Polski, związany z tradycyjnymi polskimi trunkami. Nalewki to charakterystyczne polskie napoje, powstające na bazie alkoholu etylowego z surowców rolniczych. Kluczowym etapem produkcji nalewki jest maceracja roślin - takich jak zioła, orzechy włoskie, pędy sosny oraz różne kwiaty i owoce - w alkoholu etylowym, co nadaje trunek unikalny aromat.

d3fjfbm

Żeby nalewką była nalewką

Aby zabezpieczyć renomę nazwy "nalewka", rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ustala konkretne warunki, które muszą być spełnione, aby napój mógł być tak nazwany:

  • tradycyjne metody produkcji wykluczające dodawanie barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich,
  • przepisy wyznaczają minimalny czas potrzebny na macerację, uwzględniając właściwości poszczególnych surowców,
  • pojęcie "nalewka" może być uzupełnione nazwą dominującego smaku, wynikającego z użytego do maceracji surowca, np. nalewka wiśniowa powstaje, gdy użyte wiśnie nadają trunkowi smak podczas maceracji w alkoholu.

Informowanie o napojach alkoholowych w gastronomii

Nowe przepisy nakładają również obowiązek podawania dokładnej zawartości alkoholu w napojach sprzedawanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Reguła ta dotyczy wszystkich napojów z zawartością alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych.

Dzięki tym zmianom, konsumenci będą lepiej poinformowani o spożywanych napojach alkoholowych. Warto zaznaczyć, że obowiązek ten nie obejmuje drinków i koktajli przygotowywanych na miejscu na zamówienie klienta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3fjfbm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fjfbm