Zobacz, czym faszerują majonez! Możesz się od tego rozchorować!

Lubisz jajko udekorować majonezem albo zwieńczyć nim sałatkę warzywną? Uważaj, ile go jesz! W majonezach są składniki, które spożywane w nadmiernych ilościach, szkodzą zdrowiu. Jednym z nich jest konserwant E385. Jeżeli dostarczamy go często do organizmu, musimy liczyć się z dolegliwościami jelitowymi, niedoborami żelaza, a nawet uszkodzeniem nerek!

Obraz
Źródło zdjęć: © Piotr Dyba / newspix.pl | Piotr Dyba / newspix.pl

Zanim kupimy majonez, warto spojrzeć na skład. Są składniki, których lepiej w dużych ilościach nie jeść. Należą do nich gumy guar i ksantanowa, które zagęszcząją majonez czy konserwant E385. To właśnie ten ostatni może powodować najpoważaniejsze dolegliwości. – Te składniki mogą źle wpływać na zdrowie człowieka, gdy na raz zje się ich dużo, ale raczej nikt takich ilości nie spożywa. Problem jest tkwi jednak w tym, że często i regularnie dostarczamy organizmowi takich składników – mówi Ewelina Suska z wielkopolskiego sanepidu.
Co jeszcze znajdziemy w słoiczku? W części majonezów, zamiast żółtka dodawane jest... jajko w proszku! Zdarza się także skrobia modyfikowana i sól wapniowo-disodowa EDTA. Oba te składniki nie szkodzą co prawda zdrowiu, ale też nie dostarczają naszemu organizmowi nic pożytecznego. Najlepiej jest więc zrobić majonez samemu w domu. A nie jest to wcale trudne. Tylko warto pamiętać że, skoro nie ma konserwantów, może stać w naszj lodówce zaledwie kilka dni.

Co powodują szkodliwe substancje zawarte w majonezie? Przeciwutleniacz konserwujący E385 - W nadmiernych ilościach może powodować dolegliwości jelitowe, niedobory żelaza, uszkodzenia nerek i układu rozrodczegoGuma guar (E412) - W dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości, biegunkę Guma ksantanowa (E415) - Jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie ciśnienia, migrenę, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha Jajko w proszku - Jest dużo gorszej jakości niż świeże jajko, bo to sztuczny dodatek.

A oto przepis na majonez domowy:
Składniki: surowe żółtko jajka, szklanka oleju słonecznikowego (1 szklanka na 1 żółtko), odrobina soku z cytryny, sól, musztarda, pieprz
Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej żółtko i dodaj dodaj do niego najpierw olej, potem resztę składników. Mieszaj w jedną stronę aż uzyskasz jednolitą masę.

Wybrane dla Ciebie
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów