Trwa ładowanie...
majonez
22-09-2012 06:00

Zobacz, czym faszerują majonez! Możesz się od tego rozchorować!

Lubisz jajko udekorować majonezem albo zwieńczyć nim sałatkę warzywną? Uważaj, ile go jesz! W majonezach są składniki, które spożywane w nadmiernych ilościach, szkodzą zdrowiu. Jednym z nich jest konserwant E385. Jeżeli dostarczamy go często do organizmu, musimy liczyć się z dolegliwościami jelitowymi, niedoborami żelaza, a nawet uszkodzeniem nerek!

Zobacz, czym faszerują majonez! Możesz się od tego rozchorować!Źródło: Piotr Dyba / newspix.pl, fot: Piotr Dyba / newspix.pl
d4gx7rt
d4gx7rt

Zanim kupimy majonez, warto spojrzeć na skład. Są składniki, których lepiej w dużych ilościach nie jeść. Należą do nich gumy guar i ksantanowa, które zagęszcząją majonez czy konserwant E385. To właśnie ten ostatni może powodować najpoważaniejsze dolegliwości. – Te składniki mogą źle wpływać na zdrowie człowieka, gdy na raz zje się ich dużo, ale raczej nikt takich ilości nie spożywa. Problem jest tkwi jednak w tym, że często i regularnie dostarczamy organizmowi takich składników – mówi Ewelina Suska z wielkopolskiego sanepidu.
Co jeszcze znajdziemy w słoiczku? W części majonezów, zamiast żółtka dodawane jest... jajko w proszku! Zdarza się także skrobia modyfikowana i sól wapniowo-disodowa EDTA. Oba te składniki nie szkodzą co prawda zdrowiu, ale też nie dostarczają naszemu organizmowi nic pożytecznego. Najlepiej jest więc zrobić majonez samemu w domu. A nie jest to wcale trudne. Tylko warto pamiętać że, skoro nie ma konserwantów, może stać w naszj lodówce zaledwie kilka dni.

Co powodują szkodliwe substancje zawarte w majonezie? Przeciwutleniacz konserwujący E385 - W nadmiernych ilościach może powodować dolegliwości jelitowe, niedobory żelaza, uszkodzenia nerek i układu rozrodczegoGuma guar (E412) - W dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości, biegunkę Guma ksantanowa (E415) - Jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie ciśnienia, migrenę, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha Jajko w proszku - Jest dużo gorszej jakości niż świeże jajko, bo to sztuczny dodatek.

A oto przepis na majonez domowy:
Składniki: surowe żółtko jajka, szklanka oleju słonecznikowego (1 szklanka na 1 żółtko), odrobina soku z cytryny, sól, musztarda, pieprz
Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej żółtko i dodaj dodaj do niego najpierw olej, potem resztę składników. Mieszaj w jedną stronę aż uzyskasz jednolitą masę.

d4gx7rt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gx7rt