Zobacz, czym faszerują majonez! Możesz się od tego rozchorować!

Lubisz jajko udekorować majonezem albo zwieńczyć nim sałatkę warzywną? Uważaj, ile go jesz! W majonezach są składniki, które spożywane w nadmiernych ilościach, szkodzą zdrowiu. Jednym z nich jest konserwant E385. Jeżeli dostarczamy go często do organizmu, musimy liczyć się z dolegliwościami jelitowymi, niedoborami żelaza, a nawet uszkodzeniem nerek!

Obraz
Źródło zdjęć: © Piotr Dyba / newspix.pl | Piotr Dyba / newspix.pl

Zanim kupimy majonez, warto spojrzeć na skład. Są składniki, których lepiej w dużych ilościach nie jeść. Należą do nich gumy guar i ksantanowa, które zagęszcząją majonez czy konserwant E385. To właśnie ten ostatni może powodować najpoważaniejsze dolegliwości. – Te składniki mogą źle wpływać na zdrowie człowieka, gdy na raz zje się ich dużo, ale raczej nikt takich ilości nie spożywa. Problem jest tkwi jednak w tym, że często i regularnie dostarczamy organizmowi takich składników – mówi Ewelina Suska z wielkopolskiego sanepidu.
Co jeszcze znajdziemy w słoiczku? W części majonezów, zamiast żółtka dodawane jest... jajko w proszku! Zdarza się także skrobia modyfikowana i sól wapniowo-disodowa EDTA. Oba te składniki nie szkodzą co prawda zdrowiu, ale też nie dostarczają naszemu organizmowi nic pożytecznego. Najlepiej jest więc zrobić majonez samemu w domu. A nie jest to wcale trudne. Tylko warto pamiętać że, skoro nie ma konserwantów, może stać w naszj lodówce zaledwie kilka dni.

Co powodują szkodliwe substancje zawarte w majonezie? Przeciwutleniacz konserwujący E385 - W nadmiernych ilościach może powodować dolegliwości jelitowe, niedobory żelaza, uszkodzenia nerek i układu rozrodczegoGuma guar (E412) - W dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości, biegunkę Guma ksantanowa (E415) - Jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie ciśnienia, migrenę, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha Jajko w proszku - Jest dużo gorszej jakości niż świeże jajko, bo to sztuczny dodatek.

A oto przepis na majonez domowy:
Składniki: surowe żółtko jajka, szklanka oleju słonecznikowego (1 szklanka na 1 żółtko), odrobina soku z cytryny, sól, musztarda, pieprz
Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej żółtko i dodaj dodaj do niego najpierw olej, potem resztę składników. Mieszaj w jedną stronę aż uzyskasz jednolitą masę.

Wybrane dla Ciebie

Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje