Żyto tanieje, ceny pozostałych zbóż stabilne, drożeje wieprzowina i bydło - MRiRW

04.04. Warszawa (PAP) - W czwartym tygodniu marca ceny zbóż były stabilne, z wyjątkiem żyta, które taniało - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. W omawianym...

04.04.2011 | aktual.: 04.04.2011 15:38

04.04. Warszawa (PAP) - W czwartym tygodniu marca ceny zbóż były stabilne, z wyjątkiem żyta, które taniało - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. W omawianym okresie drożało mleko, żywiec wieprzowy i bydło, a taniały kurczęta.

ZBOŻA

Na rynku krajowym ceny pszenicy konsumpcyjnej od kilku tygodni są względnie stabilne. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 21-27.03.2011 r. cena skupu tego ziarna, po spadku w poprzednim tygodniu wzrosła do 957 zł/t. Cena ta była zbliżona do notowanej w drugim tygodniu marca oraz miesiąc wcześniej. Jednocześnie ziarno to było 2,1 razy droższe niż przed rokiem.

Od początku lutego br. niewielkie wahania cen notowane są również w skupie jęczmienia paszowego. W analizowanym tygodniu za zboże to przeciętnie płacono 789 zł/t, tj. o 1,6 proc. mniej niż tydzień wcześniej i o blisko 1 proc. mniej niż przed miesiącem. Cena ta była nadal ponad dwukrotnie większa niż przed rokiem.

Utrzymuje się, zapoczątkowana w drugiej połowie lutego 2011 r., tendencja spadkowa cen żyta konsumpcyjnego. W dniach 21-27.03.2011 r. przeciętna cena skupu tego zboża ukształtowała się na poziomie 771 zł/t, tj. o 2,8 proc. niższym niż w poprzednim tygodniu i o około 8 proc. niższym niż przed miesiącem. W odniesieniu do porównywalnego okresu marca 2010 r. żyto skupowano 2,5 razy drożej.

Po wzroście w poprzednim tygodniu, przeciętna cena skupu kukurydzy w porównaniu z poprzednim tygodniem uległa nieznacznemu (o 0,4 proc.) obniżeniu, do 918 zł/t. Cena ta była o blisko 1 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 85 proc. wyższa niż rok wcześniej.

MIĘSO

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w Polsce w dniach 21-27.03.2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,33 zł, tj. o 1,6 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 6 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 17 proc. więcej niż rok wcześniej.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21-27.03.2011 r. w Polsce zakłady mięsne skupowały bydło przeciętnie po 5,47 zł/kg wobec 5,36 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 6 proc. więcej niż przed miesiącem i o 23 proc. więcej niż rok wcześniej.

Na rynku drobiu ceny żywca są również wysokie. W czwartym tygodniu marca br. za kurczęta brojlery płacono średnio 3,80 zł/kg, tj. co prawda o 1,4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki skupowano przeciętnie po 5,21 zł/kg, tj. po cenie o 1 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 3 proc. wyższej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowania sprzed roku ceny drobiu wzrosły o 20 proc.

MLEKO

Po wyhamowaniu wzrostu cen w poprzednim tygodniu, w dniach 21-27.03.2011 r. odtłuszczone mleko w proszku ponownie drożało. Średnio OMP osiągnęło cenę 9,84 zł/kg i było o 1,2 proc. droższe niż tydzień wcześniej. W tym czasie o 3 proc. wzrosły ceny pełnego mleka w proszku. Za artykuł ten przeciętnie płacono 12,59 zł/kg. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca ceny OMP były wyższe o 6 proc., a PMP o 2 proc. (PAP)

fdu/ ana/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)