Oto najlepsze piwa w Polsce
Lager, porter, pszeniczne, jasne, ciemne - ile piw, tyle gustów. Są jednak takie, które wyróżniają się na tle konkurencji i zyskują uznanie wśród smakoszy bursztynowego trunku.
Plebiscyt na Piwo Roku portal BrowarBiz przeprowadził jedenasty raz z rzędu. Wzięło w nim udział 552 osoby, które oddały swój głos na piwa w kilkunastu kategoriach. Swych faworytów wybierać można było spośród 1302 piw z 96 browarów.
Zobacz, które piwa okazały się najlepsze. Próbowałeś je wszystkie?
To są najlepsze piwa w Polsce
Lager, porter, pszeniczne, jasne, ciemne - ile piw, tyle gustów. Są jednak takie, które wyróżniają się na tle konkurencji i zyskują uznanie wśród smakoszy bursztynowego trunku.
Plebiscyt na Piwo Roku portal BrowarBiz przeprowadził jedenasty raz z rzędu. Wzięło w nim udział 552 osoby, które oddały swój głos na piwa w kilkunastu kategoriach. Swych faworytów wybierać można było spośród 1302 piw z 96 browarów.
Zobacz, które piwa okazały się najlepsze. Próbowałeś je wszystkie?
Co to za plebiscyt?
Zanim przejdziemy do przedstawienia zwycięzców, parę słów o samym plebiscycie.
Listy piw w danych kategoriach obejmowały wszystkie trunki dostępne na rynku w 2013 r. Tak więc znajdowały się na listach także te marki piw, które nie były już produkowane w 2013 r., ale można je było nabyć ze względu na swą datę przydatności do spożycia.
W zależności od miejsca, na którym uczestnik Plebiscytu pozycjonował wybrane przez siebie piwa, napój otrzymywała pewną liczbę punktów. Przydział punktów był następujący: piwo z pierwszego miejsca - 5 pkt, z drugiego - 3 pkt, a piwo z trzeciego miejsca - 1 pkt. Liczba punktów podana jest przy każdym piwie w nawiasie.
W zestawieniu bardzo często pojawia się skrót BLG. To skala Ballinga, obrazująca zawartość cukru w roztworze. W piwowarstwie często stosuje się stopnie Ballinga do określenia gęstości brzeczki (ekstraktu), z której powstało piwo.
A teraz przejdźmy już do zwycięzców poszczególnych kategorii.
Piwa jasne dolnej fermentacji - do 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *416
Ciechanów, Ciechan Lagerowe (771,25)
Kormoran, Jasne Mocno Chmielone (330,20)
Gościszewo, Pils Single Hop Hallertauer-Mittelfrueh (276,25)
Ciechan Lagerowe zadebiutował na rynku pod koniec 2011 roku. Ma złoty, lekko opalizujący kolor. Charakteryzuje się słodowym początkiem z chlebowym tłem, następnie wyczuwalna jest coraz mocniejsza goryczka, zostawiająca długi, lekko ziołowy posmak.
Piwa jasne mocne dolnej fermentacji - pow. 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *201
Bojanowo, Toporek (737,00)
Jabłonowo, (Manufaktura) Pils (496,60)
Lwówek, Lwówek Ratuszowy (249,30)
Bojan Toporek charakteryzuje złoty, lekko mętny kolor. W smaku wyraźnie słodowy, wyczuwalne są delikatne nuty chmielowe, głównie żywiczne i cytrusowe. Bardzo delikatna jest nuta maślana, na finiszu dociera do nas delikatna goryczka.
Piwa ciemne dolnej fermentacji - do 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *68
Browar na Jurze, [Pinta] Czarna Dziura (1096,05)
Lwówek, Lwówek Wiedeński (483,25)
Kormoran, Ciemny (331,65)
W przypadku piwa Czarna Dziura możemy poczuć orzechy włoskie, gorzką czekoladę i delikatny aromat chmielu z Hallertau.
Piwa ciemne dolnej fermentacji - pow. 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *70
Browar na Jurze, [Pinta] Odsiecz Wiedeńska (811,65)
Amber, Koźlak (510,35)
Kormoran, Warmiak (177,60)
Odsiecz Wiedeńska to - jak informuje producent - spokojne, solidne piwo o złożonym, słodowym smaku. Zwraca uwagę kremowa piana oraz muśnięcie chmielowego aromatu pochodzące z najszlachetniejszej niemieckiej odmiany Mittelfruh.
Portery dolnej fermentacji
*Liczba piw do wyboru: *24
Browar na Jurze, [Pinta] Imperator Bałtycki (961,05)
Kormoran, Porter Warmiński (600,15)
Fortuna, Komes Porter (472,50)
Imperator Bałtycki charakteryzuje zapach słodowo-chmielowy, wyraźne są nuty czekoladowe oraz owocowe - głównie ananasa, papai i delikatne cytrusowe, a także delikatne nuty karmelu.
Piwa ciemne górnej fermentacji - do 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *29
Gościszewo, [AleBrowar] Sweet Cow (685,70)
Pracownia Piwa, Crack (641,65)
Widawa, Kruk (265,90)
Kategoria zawiera m.in. alty, stouty, brown ales, ciemne ales.
Sweet Cow to pierwsze polskie piwo uwarzone w stylu Milk Stout. Nazwa tego rdzennie angielskiego trunku pochodzi od surowców użytych w procesie produkcji, a dokładnie cukru mlecznego dodawanego na etapie gotowania brzeczki.
Piwa ciemne górnej fermentacji - pow. 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *37
Gościszewo, [AleBrowar] Black Hope (752,15)
Browar na Jurze, [Pinta] Dobry Wieczór, Wesołych Świąt (473,65)
Gościszewo, [AleBrowar] Brown Foot (329,40)
Kategoria zawiera m.in. moecniejsze alty, stouty, brown ales, ciemne ales.
Black Hope to pierwsze polskie piwo w stylu black IPA, uwarzone dzięki współpracy AleBrowar i Piwoteki Narodowej.
Piwa jasne górnej fermentacji - do 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *43
Artezan, Pacific Pale Ale (1405,70)
Gościszewo, [AleBrowar] King Of Hop (668,75)
Gościszewo, [AleBrowar] Amber Boy (438,65)
Kategoria zawiera m.in. belgijskie ales, pale ales, amber ales, kolońskie.
Pacific Pale Ale to jasne piwo górnej fermentacji, w stylu american pale ale. Lekkie i wytrawne. Użyte amerykańskie i nowozelandzkie chmiele zbudowały owocowy i żywiczny bukiet zapachowy oraz przyjemny goryczkowy smak.
Piwa jasne górnej fermentacji - pow. 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *45 Ciechanów, Grand Prix AIPA (1158,95)
Kormoran, Podróże Kormorana - American IPA (560,50)
Gościszewo, [AleBrowar] Rowing Jack (384,65)
Kategoria zawiera m.in. mocniejsze belgijskie ales, pale ales, amber ales, IPA, IIPA, AIPA, etc.
Grand Prix AIPA to piwo, które w Browarze Ciechan uwarzył Laureat I Warszawskiego Konkursu Piw Domowych - Czesław Dziełak. To trunek typu American India Pale Ale.
Do uwarzenia Grand Prix Pan Czesław użył czterech słodów: Pilznenskiego, Pszenicznego, Monachijskiego oraz Karmelowego i aż sześć rodzajów chmielu: Magnum, Columbus, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial.
Piwa pszeniczne - jasne - do 13°BLG
*Liczba piw do wyboru: *64
Pracownia Piwa, Hey Now (728,35)
Ciechanów, Ciechan Pszeniczne (549,65)
Ursa Maior, Ursa Royzbawiony (317,55)
Jedno z pierwszych dwóch piw nowego browaru Pracownia Piwa. Jest to amerykańska wariacja na temat dobrze znanego w Polsce piwa pszenicznego, wyróżniająca się odrobiną przypraw oraz większą chmielowością i goryczką, wydobytymi z odmian Cascade, Citra, Centennial, Chinook.
Piwa pszeniczne - ciemne, mocne
*Liczba piw do wyboru: *14
Kormoran, Podróże Kormorana - Weizenbock (1465,90)
Browar na Jurze, Jurajskie Pszeniczne Ciemne (277,70)
Fortuna, Miłosław Pszeniczne (232,10)
Weizenbock to ciemne piwo pszeniczne o mocy i charakterze koźlaka. Czuć aromat fig, rodzynek i suszonych śliwek.
Piwa pszeniczne - wit/blanche
*Liczba piw do wyboru: *19
Kormoran, Podróże Kormorana - Witbier (929,20)
Browar na Jurze, [Pinta] Viva la Wita (890,00)
Pracownia Piwa, Dwa Smoki (653,45)
Witbier to piwo o przyjemnym, lekkim, zbożowym aromacie z wyraźnie zaznaczonymi aromatami ziół - zwłaszcza kolendry oraz skórki pomarańczy. Piwo jest dość mocno nagazowane.
Piwa specjalne - wędzone
*Liczba piw do wyboru: *19
Gościszewo, [AleBrowar] Smoky Joe (1049,35)
Pracownia Piwa, Cent U.S. (368,60)
Ursa Maior, Ursa Deszcz w Cisnej (364,80)
Kategoria zawiera piwa z udziałem słodów wędzonych.
Smoky Joe charakteryzuje się przyjemnym, karmelowo-palono-gorzkoczekoladowym zapachem. Piwo "zalatuje" dobrą whisky, jednak smak tego alkoholu w tym piwie nie dominuje.
Piwa specjalne
*Liczba piw do wyboru: *31
Browar na Jurze, [Pinta] Żytorillo (583,10)
Browar na Jurze, [Pinta] Apetyt na Życie (477,15)
Browar na Jurze, [Pinta] Koniec Świata (302,75)
Kategoria zawiera pozostałe ciekawe piwa na bazie słodów, np. różnych dodatków naturalnych (poza miodem, dodawanych na etapie zacierania/warzenia/leżakowania.
Klasyczne piwo żytnie jest jasne, pełne i delikatnie chmielone. Producent Żytorilo dodał do niego więcej słodu (także palonego), drożdży do ciemnych piw górnej fermentacji (S-04) i zasypał brzeczkę odpowiednio dużą ilością chmielu odmiany Amarillo (USA). Tak powstało to piwo.
Piwa aromatyzowane
*Liczba piw do wyboru: *222
Jabłonowo, Piwo na miodzie gryczanym (376,35)
Ciechanów, Miodowe (374,00)
Kormoran, Miodne (171,35)
Kategoria zawiera piwa aromatyzowane miodem naturalnym jak i sztucznym na rożnych etapach produkcji, piwa zaprawiane innymi dodatkami smakowo-aromatycznymi, napoje słodowe, napoje na bazie brzeczki, etc. oraz piwa nie pasujące do innych kategorii konkursowych.
Zwycięzca w tej kategorii to piwo warzone z dodatkiem gryki, należycie odleżakowane i tuż przed rozlewem dosłodzone miodem gryczanym.
Debiut roku i Piwo roku 2013
*Liczba piw do wyboru: *403
Ciechanów, Grand Prix AIPA (731,40)
Browar na Jurze, [Pinta] Imperator Bałtycki (540,05)
Artezan, Pacific Pale Ale (469,40)
Tytuł "Piwo Roku 2013" Browar.Biz jest przyznawany piwu, które otrzymało największą liczbę punktów w pseudo-kategorii Piwo-Roku. Głosujący wybierał najlepsze piwo z grupy wcześniej wybranych przez siebie piw w podstawowych kategoriach. W tym roku tytuł "Piwa Roku 2013" przypadł browarowi Ciechan za piwo Grand Prix AIPA.
Ciechanów, Grand Prix AIPA (624,50)
Browar na Jurze, [Pinta] Imperator Bałtycki (502,30)
Artezan, Pacific Pale Ale (432,80)
Browar Roku 2013 wg BrowarBizu
Po zsumowaniu oddanych głosów dla wszystkich piw w ramach danego browaru (z podziałem na ew. projekty kontraktowe), browar z największą liczbą oddanych głosów otrzymuje tytuł "Browar Roku 2013". W tym roku tytuł "Browaru Roku 2013" przypadł po raz kolejny Projektowi PINTA realizującym produkcję swych piw w Browarze na Jurze (Zawiercie).
1. Projekt PINTA
2. Kormoran
3. Projekt AleBrowar
*Najlepszy browar: *Projekt PINTA
*Najlepsze piwo: *Kormoran, Podróże Kormorana - Weizenbock
*Najlepszy browar: *Widawa
*Najlepsze piwo: *Widawa, Czarny Kur
*Najlepszy browar: *Amber
*Najlepsze piwo: *Amber, Koźlak
*Najlepszy browar: *Tyskie
*Najlepsze piwo: *Tyskie, Książęce Ciemne Łagodne