Afera Banasia. Nowe oświadczenie szefa NIK

„Powaga Najwyższej Izby Kontroli i jej prezesa nie pozwala mi na polemikę w mediach” - poinformował w oświadczeniu przesłanym Polskiej Agencji Prasowej prezes NIK Marian Banaś. Chodzi o poniedziałkową publikację "Dziennika Gazety Prawnej" ws. niejasności wokół jego oświadczeń majątkowych.
Głosuj
Podziel się
Opinie
Oświadczenie majątkowe szefa NIk pełne luk - donoszą media. Marian Banaś wydał oświadczenie. (East News, Fot: Piotr Molecki/East News)
d3f82xj

Dziennik Gazeta Prawna napisał, że oświadczenia majątkowe Mariana Banasia, szefa NIK, są pełne luk. Według gazety kontrolerzy CBA, którzy sprawdzali majątek Banasia, mieli zastrzeżenia m.in. do posiadanej w domu gotówki w wysokości 200 tys. zł.

Szef NIK nie potrafił w sposób przekonujący wytłumaczyć się z tych pieniędzy. Oświadczenia majątkowe i zeznania podatkowe nie dały odpowiedzi na pytania – czytamy w dzienniku.