Trwa ładowanie...

Alkohol ze starego pieczywa. Obok piekarni powstała gorzelnia - wszystko dla ekologii

Aby jak najpełniej wykorzystać stary chleb i odpady powstałe przy produkcji pieczywa, austriacka piekarnia otworzyła własną gorzelnię.

Alkohol ze starego pieczywa. Obok piekarni powstała gorzelnia - wszystko dla ekologiiŹródło: 123RF
d2f9hq9
d2f9hq9

W Austrii co piąta kromka chleba ląduje w koszu na śmieci. Stary chleb i odpady piekarnicze są zwykle wyrzucane lub przerabiane na paszę dla zwierząt. Całkowicie zlikwidować się tego nie da, ale można przynajmniej próbować ograniczyć marnotrawstwo.

Jak? Wykorzystując stare pieczywo do innych celów. Na taki pomysł wpadli właściciele gorzelni w Tyrolu. Stary chleb i odpady przetwarza w wysokiej jakości produktów – gin i brandy. Aby skrócić trasę między piekarnią, czyli miejscem zaopatrzenia, a zakładem przetwarzającym pieczywo, gorzelnia powstała tuż przy piekarni – informuje serwis "Wiadomości Handlowe".

Projekt umożliwia walkę z marnowaniem żywności, bo dzięki przetwarzaniu starego chleba i odpadów produkcyjnych – takich jak przepieczone czy niewyrośnięte, połamane kawałki pieczywa – powstaje nowy produkt. W procesie destylacji powstaje gin i brandy, a dzięki przetwórstwu odpadów piekarniczych i powstaniu 600-litrowej destylarni, udało się uchronić przed wyrzuceniem prawie 64 tys. kilogramów pieczywa w ciągu 4 lat.

Obejrzyj: 5 sposobów na ograniczenie zużycia plastiku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2f9hq9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f9hq9