ycipk-4kduly

Alkohol ze starego pieczywa. Obok piekarni powstała gorzelnia - wszystko dla ekologii

Aby jak najpełniej wykorzystać stary chleb i odpady powstałe przy produkcji pieczywa, austriacka piekarnia otworzyła własną gorzelnię.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zamiast wyrzucać niesprzedane, czerstwe pieczywo, można je wykorzystać w inny sposób
Zamiast wyrzucać niesprzedane, czerstwe pieczywo, można je wykorzystać w inny sposób (123RF)
ycipk-4kduly

W Austrii co piąta kromka chleba ląduje w koszu na śmieci. Stary chleb i odpady piekarnicze są zwykle wyrzucane lub przerabiane na paszę dla zwierząt. Całkowicie zlikwidować się tego nie da, ale można przynajmniej próbować ograniczyć marnotrawstwo.

Jak? Wykorzystując stare pieczywo do innych celów. Na taki pomysł wpadli właściciele gorzelni w Tyrolu. Stary chleb i odpady przetwarza w wysokiej jakości produktów – gin i brandy. Aby skrócić trasę między piekarnią, czyli miejscem zaopatrzenia, a zakładem przetwarzającym pieczywo, gorzelnia powstała tuż przy piekarni – informuje serwis "Wiadomości Handlowe".

ycipk-4kduly

Projekt umożliwia walkę z marnowaniem żywności, bo dzięki przetwarzaniu starego chleba i odpadów produkcyjnych – takich jak przepieczone czy niewyrośnięte, połamane kawałki pieczywa – powstaje nowy produkt. W procesie destylacji powstaje gin i brandy, a dzięki przetwórstwu odpadów piekarniczych i powstaniu 600-litrowej destylarni, udało się uchronić przed wyrzuceniem prawie 64 tys. kilogramów pieczywa w ciągu 4 lat.

Obejrzyj: 5 sposobów na ograniczenie zużycia plastiku

ycipk-4kduly

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Finanse
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-4kduly

ycipk-4kduly
ycipk-4kduly