WP

Amerykanie chcą poprzez geny przywrócić "stary smak pomidorów". Polscy hodowcy: po co? Wystarczy do nas przyjechać

Naukowcy z amerykańskiego Cornell University twierdzą, że znaleźli powód, dla którego współczesne pomidory już nie smakują tak, jak kilkadziesiąt lat temu. Wszystkiemu winne mają być geny. Polscy hodowcy są jednak zdystansowani. - Być może amerykańskie pomidory zmieniły smak. Ale na pewno nie polskie - mówią.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Współczesne pomidory są jakieś mdłe - tak twierdzą naukowcy z USA. Polscy sadownicy mają inne zdanie
Współczesne pomidory są jakieś mdłe - tak twierdzą naukowcy z USA. Polscy sadownicy mają inne zdanie (Pixabay.com)
WP

Amerykańscy naukowcy z renomowanej uczelni Cornell University z Ithaca stwierdzili, że współczesne pomidory, zwłaszcza te ze sklepów, smakują dziwnie. Są mdłe i nie tak dobre jak te, którymi można było się zajadać kilkadziesiąt lat temu.

Postanowili zbadać temat. Po skomplikowanych badaniach stwierdzili, że znaleźli przyczynę kiepskiego smaku pomidorów z XXI wieku. Przyczyną, jak się okazało, są geny. Nie jest jednak tak, że pomidory ucierpiały przez modyfikacje genetyczne.

- Po prostu na przestrzeni ostatnich lat w hodowlach skupiano się przede wszystkim na zwiększeniu produkcji. Hodowcy koncentrowali się więc na takich cechach pomidorów, jak ich wielkość czy termin spożycia - wyjaśniał dziennikarzom Zhangjun Fei, szef zespołu badawczego z uniwersytetu.

WP

Anna Streżyńska: "Trzeba doceniać firmy inwestujące w technologie". Obejrzyj wideo:

Jednak gdy sadownicy skupiali się na tym, by pomidory były jak największe i jak najtrwalsze, omijali przy zbiórkach te, które nie wyglądały najatrakcyjniej, choć często to one były najsmaczniejsze. - Jednym słowem, hodowcy faworyzowali pomidory krzepkie, a niekoniecznie te dobre i smaczne - twierdzą eksperci z USA.

Efekt? Pomidory zaczęły tracić geny, które właśnie za dobry smak odpowiadały.

WP

Czytaj też: Koszyk WP. Gdzie zrobisz najtańsze zakupy? Sprawdzamy najpopularniejsze produkty

Zdaniem naukowców z USA, dziś 90 proc. dostępnych na amerykańskim rynku pomidorów ma zubożoną wersję genu TomLoxC - tego, który odpowiada za smak tego warzywa. Przedstawiciele uniwersytetu przekonują jednak, że gen łatwo przywrócić. Wystarczy, że hodowcy będą selekcjonować odpowiednie pomidory na swoich uprawach.

Eksperci zapewniają więc, że Amerykanie będą mogli niebawem jeść pomidory takie, jakie jedli ich rodzice czy dziadkowie. Wystarczy, że się posłuchają naukowców. A co na to Polscy hodowcy?

Czytaj też: "Hiszpańskie" pomidory z Polski. Rolnicy są zaskoczeni reakcją sieci

WP

"Kaliski pomidor, dobry pomidor. Nie jak na Zachodzie"

Krzysztof Leszka, hodowca pomidorów z okolic Kalisza, jest wyraźnie tymi wynikami zaskoczony. - Zajmuję się tym od 20 lat i nie mogę powiedzieć, żeby pomidory były dziś gorsze niż kiedyś. Absolutnie - przekonuje. Zaznacza też, że nie słyszał, by starsi od niego ludzie narzekali na współczesne pomidory.

- Ale może być tak, że pomidory są po prostu gorsze na Zachodzie - mówi. Podejrzewa, że smak pomidorów mogły zabić właśnie eksperymenty, które miały na celu zmaksymalizowanie zysków. Tymczasem w Polsce, jak zapewnia, tak się nie działo.

- W Holandii na przykład słyszałem, że rzeczywiście - polskie pomidory mają zdecydowanie lepszy smak niż te holenderskie. No i ja się z tym zgadzam, bo polski pomidor to najlepszy pomidor. A kaliski pomidor to już w ogóle - słyszymy od hodowcy.

WP

Przedsiębiorca ma też apel do amerykańskich naukowców - żeby po prostu spróbowali polskich przysmaków. Zapewnia, że współczesne polskie smakują równie dobrze jak te, którymi zajadała się generacja naszych dziadków i babć.

Czytaj też: Zagraniczne ziemniaki udają nasze. Sieć wyjaśnia, co oznacza "wyprodukowane w Polsce"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Finanse
WP
WP