ARR: Wartość eksportu produktów mleczarskich spadła o 17% r/r w I‑X 2015 r.

Warszawa, 18.01.2016 (ISBnews) - Wartość eksportu produktów mleczarskich zmniejszyła się o 17% r/r i wyniosła 1,4 mld euro w pierwszych dziesięciu miesiącach 2015 r. Wolumen eksportu przetworów mleczarskich spadł o 0,3% do 2,4 mld litrów, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

18.01.2016 12:50

"Wywóz mleka i artykułów mleczarskich w okresie styczeń-październik 2015 r. wyniósł 2,4 mld litrów (w przeliczeniu na mleko surowe) i był nieznacznie (0,3%) mniejszy niż w tym samym okresie 2014 r. Jednocześnie w efekcie znacznie niższych niż rok wcześniej cen transakcyjnych, wpływy uzyskane z eksportu produktów mleczarskich zmniejszyły się o 17% do 1,4 mld euro" - czytamy w raporcie.

Import ukształtował się na poziomie 1,2 mld litrów, tj. o 6% niższym niż przed rokiem, a jego wartość zmalała o 4%, do 653 mln euro.

ARR podała, że w okresie styczeń-październik 2015 r. saldo handlu zagranicznego produktami mleczarskimi było dodatnie i wyniosło 1,2 mld litrów mleka (730 mln euro) wobec 1,1 mld litrów (991 mln euro) rok wcześniej.

W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2015 r. zwiększono wywóz mleka płynnego i śmietany, serów niedojrzewających, lodów, masła oraz kazeiny, ale wzrost wartości eksportu odnotowano tylko w przypadku lodów. Mniej wywieziono natomiast mleka w proszku, serów dojrzewających, serwatki oraz jogurtów i napojów fermentowanych.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)