Trwa ładowanie...
d1ddq1v

ARR: Wartość eksportu produktów mleczarskich wzrosła o 26% r/r w styczniu

Warszawa, 14.04.2017 (ISBnews) - Wartość eksportu produktów mleczarskich zwiększyła się o 26% r/r i wyniosła 144 mln euro w styczniu 2017 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

Share
d1ddq1v

"Wzrósł wolumen wywozu większości produktów. Na poziomie wyższym niż przed rokiem utrzymał się wywóz mleka płynnego i śmietany (wzrost wolumenu o 31%), masła i tłuszczów mlecznych (o 21%), serwatki (o 2%), serów i twarogów (o 1%, w tym przede wszystkim serów dojrzewających), lodów (o 65%) oraz kazeiny (ponad dwukrotny wzrost)" - czytamy w raporcie.

Tendencje spadkowe podtrzymane zostały natomiast w wywozie mleka w proszku (w porównaniu ze styczniem 2016 r. spadek wolumenu o 30%) oraz jogurtów i napojów fermentowanych (o 5,5%).

"Wydatki poniesione na import produktów mleczarskich w styczniu 2017 r. wyniosły 72 mln euro i były o 4,5% większe niż rok wcześniej" - czytamy dalej.

d1ddq1v

W największym stopniu wzrósł wolumen przywozu masła i tłuszczów mlecznych (o 95%), jogurtów i napojów fermentowanych (o 85%), lodów (o 70%), serów i twarogów (o 8%, w tym głównie serów niedojrzewających - o 25%), a także pełnotłustego mleka w proszku (o 39%). Jednocześnie ograniczono import odtłuszczonego mleka w proszku - o 28%, kazeiny - o 62%, serwatki - o 26%, a mleka płynnego i śmietany - o 18%, podała także Agencja.

(ISBnews)

d1ddq1v

Podziel się opinią

Share
d1ddq1v
d1ddq1v